Választási csalás gyanúja miatt legalább 150 embert hallgatott ki a rendőrség Békés megyében

2019. november 12., 16:49

Szerző:

Az elmúlt héten legalább 150 embert hívtak be tanúkihallgatásra a vésztői és a szeghalmi rendőrkapitányságokra. A magyarnarancs.hu megtudta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomoz választási csalás ügyben.

A portál több forrásból úgy értesült, hogy néhány észak-békési településről – Okányból, Zsadányból, Mezőgyánból és Sarkadkeresztúrról – több tucat embert hívtak be a vésztői és a szeghalmi rendőr-kapitányságokra valamilyen vélelmezett korrupciós ügy miatt, feltételezhetően tanúkihallgatásra. 

A lap érdeklődésére a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a kérdéses üggyel nem ők, hanem egyenesen a Budapesti Rendőr-főkapitányság foglalkozik. A BRFK ezután azt válaszolta, hogy 

a rendőrség két magánszemély feljelentése alapján nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.

Hozzátették, hogy a nyomozás folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatásra válaszadásukig nem került sor, és ebben az ügyben vált szükségessé a tanúk kihallgatása.

Fotó: Merész Márton

A portál információi szerint valószínűleg a 2018-as országgyűlési választáshoz kapcsolódik a feljelentés, amely Békés megyei 3. számú országgyűlési egyéni választókerületét érinti.

A tanúkihallgatáson résztvevők arról tájékoztatták a lapot, hogy a rendőrök ajánlóíveket mutattak nekik, és arra voltak kíváncsiak, valóban az ő aláírásuk szerepel-e rajta. Mint kiderült, jó néhány tanúnak több párt és szervezet ajánlóíven megtalálható volt a neve és a szignója, de sokan úgy nyilatkoztak, a hivatalos választási papírokon nem az ő aláírásuk szerepel.

Ebben a választókörben a fideszes Kovács József nyert több mint 50 százalékkal. Az ellenzék megosztott volt. A választókerület érdekessége, hogy itt indult a legtöbb jelölt tavaly, összesen 22-en versengtek. Szinte az összes kamu- és minipárt feltűnt a színen a Kössz-től a Szem Párton keresztül a Medete Pártig.