A nyelviskolák 20-30 ezer diákot biztosan elveszítettek a járvány miatt

2020. július 13., 10:43

Szerző:

A járványhelyzet miatti korlátozások a nyelviskolák és vizsgaközpontok piacát is erősen érintette – mondta a Világgazdaságnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke.

Bár az enyhítések óta fokozatosan térnek vissza a diákok, a létszám egyelőre meg sem közelíti a március eleji szintet. Optimista becslések szerint a nyelvtanulók létszáma a kétharmadát éri el annak, amennyit tavaly ilyenkor mértek.

Kezd ugyan normalizálódni a helyzet, de 20-30 ezer diákot biztosan elveszített a piac amiatt, hogy idén nyelvvizsga-bizonyítvány nélkül is mindenki megkapta a diplomáját, a korábban bennragadtakat is.

Oktatás - Nyelvvizsga
Fotó: MTI/Marjai János

Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke azt nyilatkozta a lapnak, hogy a veszélyhelyzet alatt a nyelviskolák csak az előzetesen tervezett tanfolyamok és órák 10-50 százalékát tudták online megtartani. Ott volt egyszerűbb az online platformra váltás, ahol több a céges ügyfél.

A szakember szerint az enyhítések óta mintegy 20 százalékkal élénkült a piac.

A tanfolyamok 10-20 százaléka a későbbiekben is online marad. Így azok is tanulhatnak, akik a területi távolságok miatt offline képzéssel nem érhetők el.

Elmondása szerint a legnagyobb problémát az okozta márciusban, hogy nagyon gyorsan kellett cselekedni. Akkor választották ki az iskolák a lehetséges platformokat, és alakították ki a digitális munkaszervezést is. A járvány második hulláma esetén várhatóan már sokkal gördülékenyebb lesz az átállás.

A bicskei gyermekotthon két dolgozója már 2011-ben elmondta a Fővárosnak, hogy a gyermekotthon igazgatója zaklathatja a gyerekeket. Az ügy eljutott a Főváros Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályához, melynek akkori vezetője Pölöskei Gáborné Áder Annamária volt. Dobrev Klára állítja: Áder János testvére is bűnös a pedofil botrányban. Gy. Németh Erzsébet azzal vádolta a húgát, hogy tudott róla mégsem tett semmit. Ezekért a kijelentésekért Áder János húga perel. 

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők.