Kell a parkoló, fairtást rendeznek a Normafán

2019. november 8., 18:22

Szerző:

220 fát – jellemzően kőriseket – vágnak ki, 250 négyzetméteren pedig a cserjét is eltüntetik a Normafán, hogy parkoló épülhessen a területen – derül ki a 24.hu cikkéből. Az irtásra a Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztálya adott engedélyt a fideszes Pokorni Zoltán vezette XII. kerületi önkormányzatnak, annak ellenére, hogy Natura 2000-es területről van szó.

A portál megkérdezte a dologról az önkormányzatot, amely úgy válaszolt, hogy a fákat a  „Normafa kapuja” nevű projekt keretében vágják ki. Az érintett terület egyébként nem is erdőövezet, hanem közlekedési terület, egy részét már most is parkolóként használják, a cél pedig az, hogy azok, akik hétvégenként a Normafára látogatnak, az autójukkal ne a járdán és természetvédelmi területen parkoljanak teljességgel szabálytalanul. „A cél, hogy a látogatók kisebb része parkoljon a hegyen, ezért a Normafa Síháznál, a védett erdőterületen lévő parkolót és a buszfordulót megszüntetjük, és visszaadjuk ezt a területet a turistáknak és a természetnek” – írta a XII. kerület a 24.hu-nak.

A Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztály nem kötelezte a a fák pótlására az önkormányzatot, de azt előírta, hogy a parkoló zöldfelületén a termőhelynek megfelelő, a kistájban természetesen előforduló, őshonos fajokat ültessenek el.

 

 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.