Németh Szilárd reagált arra, hogy az E.ON olcsóbban adja a gázt a nemzeti szolgáltatónál

2018. február 13., 14:40

Szerző:

Ahogy tegnap megírtuk, az E.ON havonta több mint ezer forinttal olcsóbb gázszámlát ígér a nemzeti gázszolgáltatónál. Nagyon vártuk Németh Szilárd rezsibiztos reakcióját a hírre. Ahogy tegnap írtuk, már hallottuk is a Fidesz alelnök fújtatását a háttérből, ami most megérkezett az MTI-hez. Íme. 

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke arra hívta fel kedden az E.ON energiaszolgáltatót, hogy ne avatkozzon be az áprilisi országgyűlési választásba.

Németh Szilárd kedden látogatást tett a Terrorelhárítási Központban. Utána sajtótájékoztatóján arra a felvetésre, hogy az E.ON bejelentette, a nemzeti gázszolgáltatónál is olcsóbban adják a gázt, mivel azt a szabadpiacról szerzik be, és így várhatóan éves szinten 13 ezer forintot is megspórolhatnak a fogyasztók, a politikus azt kérte, az emberek ne hagyják becsapni magukat.

Megjegyezte: aki elfogadja az E.ON ajánlatát, az „kimegy a szabadpiacra” két évre. 

Németh Szilárd az E.ON-nak azt javasolta, „kicsit fogja vissza az agarakat", és ne avatkozzon be a választásokba.

Úgy vélte, az energiaszolgáltató ajánlatával egyértelműen a politikai adok-kapokba száll be, Brüsszel oldalán. Mint mondta, az Európai Unió meg kívánja szüntetni minden tagállamban a védett piacot, a teljes liberalizáció érdekében. 

Korábban többszer beszámltunk arról, hogy a „rezsicsökkentés" sima átverés, mert bevezetése óta a világpiaci árak gyakorlatilag megfeleződtek, így a fogyasztók valójában  jóval többet fizetnek a szükségesnél. 2016-ban az állami tuladonú Magyar Földgázkereskedő több mint ötvenmilliárd forint nyert a rögzített hatósági árakon. Ez az összeg az éves 3,5 milliárd köbméteres lakossági fogyasztáshoz viszonyítva azt jelenti, hogy egy köbméter földgázért áfával együtt közel 19 forinttal többet fizetnek a magyar családok, mint amennyiért a földgázkereskedő azt beszerzi. Egy átlagos háztartás pluszköltsége így meghaladja a 22 000 forintot évente, vagyis rezsicsökkentés címén átlagban kéthavi gázszámlával többet fizettet a fogyasztókkal a Fidesz-kormány, amely így bruttó 64,5 milliárd forintot vesz ki a magyar családok zsebéből.