Nem tüntetett, hanem kutyát sétáltatott, a rendőrök mégis bevitték a fogdára, s csoportos garázdálkodással gyanúsították

2018. december 15., 15:50

Szerző:

Újabb súlyos történetről számolt be az Index egyik olvasója. A legnagyobb hírportál egyébként is sorra kapja a leveleket a rendőri intézkedések jogszerűségét megkérdőjelező tüntetőktől, de az eddigi egyik legdurvább esetről szóló beszámoló Péter Ottótól származik, akit kutyasétáltatás közben vittek el a rendőrök.

– Hajnalban levittem a kutyámat sétáltatni. Ekkor az otthonom előtt, a Klauzál téren igazoltattak a rendőrök. Mondtam nekik, hogy itt lakok a közelben, kísérjenek el, hadd vigyem haza a kutyámat. De nem engedték, a kutyával együtt bevittek a rendőrségre – mondta az Indexnek Péter.

A férfit előállították, ugyanakkor a kutyája miatt – amit nem volt hajlandó sintérek gondjaira bízni – nem az előállító helyiségben, hanem egy folyosón lévő széken kellett várakoznia.

Állítása szerint sem ő, sem a kutyája nem kapott enni vagy inni, a 12 óra letelte előtt pár perccel pedig meggyanúsították csoportos garázdasággal és elrendelték az őrizetbe vételét.

A fogdába szállítás előtt – ahol sokkal jobb körülmények között lehetett volna – azonban még 12 órát várakozott az előállító helyiségben hat másik emberrel együtt (ekkora ismerősei már elvitték a kutyáját). Köztük volt Bence, aki szintén a portálnak elmondta, hogy ő 34 és fél órát töltött az előállító helyiségben, mielőtt fogdába szállították.

Ráadásul a 12 órás határidő miatt – az előállítottakat nyolc óráig tarthatják bent a rendőrök, amit négy órával meghosszabbíthatnak – hivatalosan csak egy étkezés járt nekik. Ugyanakkor többen 24-28 órát is ott töltöttek, és Bence szerint az őrök szürkén oldották meg, hogy legalább májkrémet, vagdaltat vagy kenyeret kapjanak. 

tüntetés, 1212, rabszolgatörvény, vonulás
Fotó: Merész Márton

Egyébként csak egy telefonszámot lehetett megadni a rendőröknek, amivel értesíthették a hozzátartozókat, ám ezek az értesítések pontatlanok voltak: Bence szülei például megtudták, hogy őrizetbe vették, ugyanakkor a férfi még az előállítóban vesztegelt, nem pedig a fogdában, ahol lennie kellett volna. Elmondása szerint az előállító helyiség nem alkalmas arra, hogy hosszabb távon emberek tartózkodjanak ott. Ezek váróteremszerű szobák, ahol padokon kívül nincs semmi, még aludni sem lehetett. Ráadásul nem volt mosdó, nem volt csap, ha valakinek WC-re kellett mennie, vagy szomjas volt, akkor kopogtatni kellett az őröknek, de csak a kopogtatások felénél jött valaki.

Bence az Indexnek elismerte, hogy a tüntetőkkel volt, kántált és vonult a tömeggel, ugyanakkor nem csinált semmit azok közül  – gyújtogatás, csoportos rongálás –, amikkel állítólag a kamerafelvételek alapján gyanúsítják.

A fogdába szállítás után néhány órával Bencét, illetve a többi hat előállítottat is szabadon engedték. Nagy kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán panaszt tenni a rendőrségi intézkedésekkel szemben, s lesz-e bármilyen következménye az esetleges jogsértéseknek.

A rendőrség tájékoztatása alapján az első napon 35 főt állított elő bűncselekmény gyanúja miatt, akik közül 13-at őrizetbe vett. A második napon 16 főt, míg a harmadik napon hat főt állított elő a hatóság. A rendőri intézkedések jogszerűsége, s az ezt érintő, azt megkérdőjelező hírek kapcsán a Magyar Helsinki Bizottság közölte: mindenki védelme érdekében sürgősen el kell kezdeni kamerázni legalább azokat a rendőri intézkedéseket, amelyeknek tanúja a rendőrökön kívül csak az intézkedés alá vont személy szokott lenni.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.