Nem minden diáknak jár az ingyenes tömegközlekedés Budapesten

Érdemes figyelni, mert sok pénzbe kerülhet a tömegközlekedés, ha valaki elnéz egy fontos dátumot.

2022. augusztus 26., 13:25

Szerző:

Azok a diákok, akik a fővárosi önkormányzat rendelete alapján tavaly még ingyen utazhattak a fővárosi tömegközlekedésben, idén már nem feltétlenül tehetik meg ezt. A rendelet ugyanis kizárólag a 14 éves kort be nem töltött diákokra vonatkozik.

Így nem szabad, hogy automatizmussá váljon a jogosultság érzése, ha egy gyerek augusztus 31-ig betöltötte 14. életévét, menetjegyet vagy bérletet kell váltania. Aki még nincs 14 éves, diákigazolványával bizonyíthatja, hogy joga van az ingyenes budapesti tömegközlekedéshez.

Ez a jog viszont a tanév végéig megmarad, innen származhatnak a félreértések, hiszen az iskolával kapcsolatos dátumok és határidők általában nem a naptári-, hanem a tanévhez kötődnek.

Tehát a most kezdődő tanévben a 2008. szeptember 1. után született, diákigazolvánnyal rendelkező gyerekek utazhatnak ingyen.

Ahogy a Blikk is megjegyzi, azért fontos most külön beszélni ezekről a dátumokról, mert a mostani az első „évfordulója” a rendeletnek, így könnyen adódhatnak tévedések.

(A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 4-es vonalán közlekedő modern Combino villamos és várakozó utasok a Blaha Lujza téren. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor)

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.