Nem lesz kormányfőjelölti vita

Valószínű, hogy jövőre nem rendezik meg a miniszterelnök-jelöltek vitáját – állítják politikai elemzők. Orbán Viktornak ugyanis nem érdeke, hogy kockáztasson.

2009. november 26., 16:12

Szerző:

„Majd meglátjuk, messze van az még” – így kerülte ki a köztévé kérdését Orbán Viktor, amikor arról faggatták, hogy lesz-e miniszterelnök-jelölti vita közte és az MSZP jelöltje Mesterházy Attila között. Valóban kicsit korai még a válasz. Hiszen nem végleges még Mesterházy jelölése, hiszen a választmánynak is bólintania kell az elnökség javaslatára. De még az sem biztos, hogy valóban Bokros Lajos lesz-e az MDF kormányfőjelöltje.

Néhány hete Bokros a 168 óra felvetésére – Lengyel László úgy fogalmazott: Bokros Lajos kormányfőjelöltként egy gazdasági vitában péppé verné Orbán Viktort – emlékeztetett arra, hogy a Fidesz az uniós választás előtt sem volt hajlandó vitázni vele. Bokros azt mondta, nem lát esélyt arra, hogy változtatnának a magatartásukon a parlamenti voksolás előtt. Mindenesetre azt ígérte, vitára hívja majd valamennyi párt képviselőjét.


Török Gábor politikai elemző szerint nem valószínű, hogy lesz miniszterelnök-jelölti vita. A politológus blogjában azt írta: „Az ellenzéki párt fölénye olyan jelentős, hogy kevés érv támasztja alá, miért kellene Orbánnak – akinek a legutóbbi két vitáról bizonyára rossz emlékei lehetnek – kockáztatnia. Számára egy ilyen vita kevés nyereséggel kecsegtet, ha le is győzi ellenfelét, azzal csak a papírformát hozza. Ellenben egy váratlan vereséggel megingathatná a belé vetett hitet, elbizonytalaníthatná szavazóit, s óriási lökést adhatna ellenfele kampányának. Míg az MSZP-nek szinte – bár nem teljesen – kockázatmentes lenne egy ilyen vita, a Fidesz számára több a veszély, mint az esetleges nyereség.”

Kiszelly Zoltán a 168óra.hu-nak azt mondta, a vita a kormányfőjelölti vitáról már a kampány része. A politológus egyetért Török Gáborral, a Fidesznek nem érdeke, hogy első embere egy ilyen vitában részt vegyen.

– Az ellenzéki pártnak egy gyenge pontja van: a jövő – állítja Kiszelly. -– Ha egy kormányfőjelölti vitában szóba kerül a gazdaság kérdése, a választások utáni esetleges megszorítások ügye, akkor az dinamizálhatja a szocialista szimpatizánsokat.

Szerinte a Fidesznek nem érdeke az sem, hogy sok szó essen a Jobbikról, hiszen az felhozhatja a radikális pártot. Vona pártja pedig a Fidesztől vehet el szavazatokat.

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.