Lehet, hogy nem lesz elég csapvíz a közeljövőben?

Az országon belüli elvándorlás miatt nehezen bírja a vízhálózat a megnövekedett fogyasztást.

 

2021. december 27., 20:27

Szerző:

Az országon belüli elvándorlás és az otthoni munka nagy terhelést rak a közmű-szolgáltatásra. Egyre többen költöznek vidékre, nehezen bírja a vízhálózat a megnövekedett fogyasztást – írta hétfőn az RTL.

„A koronavírus-járvány miatt elrendelt otthoni munkavégzés növelte a háztartások ivóvízfogyasztását, míg a nem lakossági terület (például vállalatok) fogyasztása csökkent”

– olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elemzésében, amely a járvány miatt bevezetett intézkedések vízfogyasztásra gyakorolt hatását vizsgálta.

De nem csak a vízfogyasztásra volt hatással a járványhelyzet miatt bevezetett home office, hanem a szennyvíztermelésre is: a lakossági szennyvíz mennyiség 5,2 százalékkal növekedett, míg a nem lakossági 11,5 százalékkal csökkent az előző év adataihoz képest.

A MEKH vizsgálta az országon belüli elvándorlás hatásait is a vízfogyasztásra. Az elmúlt öt évhez viszonyítva a 2020. évben volt a legnagyobb az elvándorlás mértéke, az elvándorolt lakosság közkedvelt helyszínéül pedig Pestmegye szolgált. Pestet követi Győr-Moson-Sopron megye, majd utánuk a harmadik helyen Vas megye szerepel a népességszáma gyarapodása tekintetében.

„A folyamat eredményeként a korábban elégséges mértékű közműhálózati kapacitás a jövőben vélhetően egyre kevésbé elégíti ki a növekvő igényű szükségleteket”

– olvasható az elemzésben.

A hivatal szerint Magyarországon a közműves ivóvízellátást, valamint a közműves szennyvízelvezetést és -tisztítást biztosító rendszerek 10 százaléka az év legnagyobb részében magas terhelés mellett működik. Műszaki szempontból akkor tekinthető egy víziközmű-rendszer magas terhelésűnek, ha annak kapacitáskihasználtsága eléri vagy meghaladja a névleges kapacitásának a 80 százalékát – írja a cikk az elemzés nyomán.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.