Nem árulja el a vagyonkezelő, mi lesz az olimpiához megvett Duna-parti telekkel

A Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre fekvő 15 hektáros, 16,5 milliárd forintért vásárolt Duna-parti terület a Budapesti olimpia 2024 címmel készült megvalósíthatósági tanulmány alapján az atlétikai stadionnak adott volna otthont.

2017. március 22., 09:04

A Magyar Nemzet arról érdeklődött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél, mi lesz a terület sorsa az olimpiai pályázat visszavonása után, de semmilyen választ nem kaptak. A lap szerint több minisztérium – köztük elsősorban a Balog Zoltán vezette humán tárca – után már a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő  Zrt. sem hajlandó eleget tenni tájékoztatási kötelezettségének.

Fotó: MTI

A Magyar Nemzet emlékeztet: a vagyonkezelő már a terület vásárlásakor is titkolózott, és csupán az adásvétel tényét ismerték el, a vételárat viszont nem árulták el. Az LMP IX. kerületi képviselője, Jancsó Andrea pert indított a társaság ellen. A Fővárosi Törvényszék pedig neki adott igazat, ezért a vagyonkezelőnek ki kellett adnia a vásárlás részleteit. A bíróság indokolása alapján a szerződések közérdekből nyilvános adatokat tartalmaznak.

A vagyonkezelő a bírósági eljárás során gyakorlatilag elismerte, hogy ha nem lesz budapesti olimpia, akkor a terület ingatlanfejlesztési projekt helyszíneként szolgálna, de az egyelőre nem világos, hogy miként.

Jancsó Andrea erről korábban azt mondta a lapnak, két lehetőséget lát. Az egyik, hogy az állam maga fog ingatlanfejlesztésbe a területen, ami azt jelentené, hogy közpénzen lakóparkot, irodaházakat és egyéb kereskedelmi-vendéglátóipari egységeket építenének. A másik lehetőség pedig az, hogy a területet egy magánbefektetőnek adják el, így létrejöhet egy, a Garancsi István-féle kopaszi-gátihoz hasonló beruházás.