Néhány héten belül kiadhatják Magyarországnak a csengeri örökösnőt, akinek Kósa Lajos minden elhitt

2018. július 20., 19:07

Szerző:

Svájc néhány héten belül kiadhatja Magyarországnak Sz. Gábornét, akit a Nemzeti Nyomozó Iroda csalás gyanúja miatt akar kihallgatni a Kósa Lajos  volt debreceni polgármester és tárca nélküli miniszter állítólagos átverése miatt – derül ki a 24.hu cikkéből.

Márciusban a Magyar Nemzet szellőztette meg, hogy Sz. Gáborné még 2012-ben azzal a kéréssel fordult Kósa Lajos akkori debreceni polgármesterhez, hogy segítsen neki befektetni azt a 4,3 milliárd eurót (átszámítva 1300 milliárd forintot, amelyet ő egy németországi örökségként kap. Kósa Lajos hitt a nőnek, olyannyira, hogy azt tanácsolta, vegyen a pénzből állampapírokat, és közjegyzői okiratba foglaltatta, hogy Sz. Gáborné őt bízza meg az örökség kezelésével. Közjegyzői okirat tanúskodik arról is, hogy Sz. Gáborné 2,6 millió eurós (átszámítva 800 millió forintos) ajándékot ígért Kósa Lajos édesanyjának, és bár a miniszter először nem vitatta a két közjegyzői okirat hitelességét, később csalást kiáltott, júniusban pedig hamisítványnak nevezte a 800 milliós ajándékról szóló közjegyzői okiratot.  A politikus a botrány kitörése óta menekül az újságírói kérdések elől, érdemi választ egy kérdésre sem adott az ügyben.

Kósa Lajos és Sz. Gáborné

Sz. Gábornét a Nemzeti Nyomozó Iroda beidézte kihallgatásra, de a csengeri örökösnőként ismert asszony Svájcba menekült. Emiatt európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, a svájci hatóságok pedig őrizetbe vették Genf Kantonban. Bár Sz. Gáborné ezután politikai menedékjogot kért Svájcban, első fokon elutasították fellebbezését pedig várhatóan néhány héten belül szintén el fogják, és kiadják Magyarországnak – mondta el az asszony ügyvédje, Helmeczy Gábor most a 24.hu-nak. Az ügyvéd még júniusban elárulta azt is, hogy védence Svájcban részletes vallomást tett, és van papír egy Kósa Lajosnak adandó ajándék ígéretéről is valamilyen külföldi jogosultsággal kapcsolatban.

Azt a 168 Óra írta meg elsőként még márciusban, hogy Sz. Gáborné férje öngyilkos lett néhány héttel a botrány kitörése előtt.

06:18

Magyarország egyetlen esetben sem fogja tudni támogatni Ukrajna transzatlanti és európai integrációját, amíg a kárpátaljai magyar iskolák veszélyben vannak - írta hivatalos közösségi oldalán Szijjártó Péter péntek este, miután megbeszélést folytatott Ilze Brands Kherisszel, az ENSZ emberi jogokért felelős főtitkár-helyettesével.

 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Miniszterelnökség által aláírt támogatói szerződésnek köszönhetően a tavaly októberben megrendelt húsz szerelvény mellett további 31 új modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamossal bővül a fővárosi járműflotta.