Navracsics új minisztériumáról vitáznak ma a honatyák

Január 1-jétől létrejöhet a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, az erről szóló törvényjavaslatot szerdán kezdi tárgyalni az Országgyűlés.

2023. november 22., 09:16

Szerző:

A honatyák a ma reggel 9 órától kezdődő ülésen megvitatják az egyes központi kormányzati igazgatási szerveket érintő törvénymódosításokat, amely alapján a Miniszterelnökség szervezetéből történő kiválással január 1-jétől létrejön Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium. Jelenleg tárca nélküli miniszterként Navracsics Tibor felügyeli a területfejlesztést.

A javaslat az európai uniós fejlesztéspolitikai intézményrendszer részeként rendelkezik a Nemzeti Fejlesztési Központ felállításáról is, amely egyebek mellett az európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásával összefüggésben lát majd el feladatokat, bizonyos programok esetében irányítóhatóság lesz.

Tárgyalnak ma a Hungary Helps Programról szóló törvényjavaslatról, amely Magyarország üldözött keresztények megsegítésére irányuló tevékenységének, egyéb nemzetközi humanitárius és stabilitást erősítő tevékenységének, valamint nemzetközi fejlesztési tevékenységének keretprogramjává válik.

Az e-ingatlan-nyilvántartással összefüggésben tartalmaz változtatásokat az egyes ingatlan-nyilvántartási, földmérési és térképészeti tárgyú törvények módosítása. Az illetékekről szóló törvény és a közbeszerzésekről szóló törvény módosítását a kondicionalitási eljárásban az Európai Bizottság felé tett vállalással indokolják, a cél egyebek mellett a jogorvoslati eljárások könnyebb kezdeményezése.

Új törvény lesz a területfejlesztésről

A megújuló területpolitika azt tekinti kiindulópontnak, hogy az emberek a mindennapokban hogyan használják a teret, ezért a javaslat bevezeti az együtt kezelendő térségek fogalmát.

Általános vita lesz a hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról, miszerint 2025-től megszűnik a munkáltatók azon kötelezettsége, hogy a munkaügyi iratokat és foglalkoztatási igazolásokat a munkahelyet váltott, kilépett munkavállalóra vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt évig kötelesek megőrizni. A munkaköri alkalmasság vizsgálata esetén általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat.

(Kiemelt kép: Attila KISBENEDEK / AFP)