Nagy bejelentésre készülnek a szervezők, ismét több tízezer kormányváltást akaró magyar tüntethet

Össznemzeti civil mozgalmat szerveznének, de nem mondanak le és vetik el a pártokat sem. Köztéri sorsközösségben alakul az új ellenzékiség?

2018. április 21., 11:58

Szerző:

Nagy bejelentésre készülnek a szombati kormányellenes tüntetés szervezői. A Kossuth térre, ahogyan a múlt héten is, most is tízezreket várnak, a tervek szerint onnan együtt vonulnak majd át a Szabad sajtó útjára. Ezzel zsinórban a második nagy kormányellenes tüntetés valósulhat meg a választás óta, várhatóan ugyanis most is több tízezres részvétellel kell számolni. A „2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért!” elnevezésű eseményre szombat délig 19 ezren biztosan jelezték részvételüket, további 51 ezer ember pedig érdeklődik az esemény iránt.

2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért!

A választások tisztaságát rengeteg dolog sértette, a legfontosabb probléma azonban a Fidesz közpénzből épített pártmédiája, a sajtószabadság korlátozása....

Az első demonstrációt az újabb kétharmad utáni sokkhatás „kezelésére” hozták össze civil szervezők, és ez egy köztéri közösségérzetet nyújtott a választási eredmény, és az ezután várható kormányzati hadjárat miatt megrázott ellenzéki szavazóknak. Az összejött tömeg valóban váratlanul nagy volt, amiatt viszont sok kritika érte a tüntetést és a szervezőket, hogy reális, konkrét célt, vagy követeléseket nem tálaltak a tömegnek. Persze a dolog érthető, hiszen új választások kiírásának minimális esélye sem látszott, ám a csalódottak számára vélhetően csak ez nyújtott volna igazi megnyugvást. Ugyanakkor a reális cél, valamint a szakértők által már az első demonstráció előtt igényként megfogalmazott szervezetépítési tervek hiánya könnyen visszavezethető arra is, hogy teljesen tapasztalatlan, úgymond „újonc” civilek vették kezükbe a kormányellenes tömegek szervezését.

Kossuth tér, kormányellenes tüntetés múlt szombaton
Fotó: Merész Márton

Az egészet ugyanis egy kommunikáció szakos egyetemista, Lányi Örs kezdte el, aki a választás utáni éjszakán létrehozott egy Facebook-eseményt, amiben kormányellenes tüntetést hirdetett. Miután ezrek kezdtek csatlakozni ehhez, s ő maga kifejezte tapasztalatlanságát közösségszervezésben, többen megkeresték, hogy segítsenek neki, így állt össze Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tagja, aki az utóbbi időben több diáktüntetés szervezője és felszólalója is volt, Gulyás Balázs, aki a netadós tüntetés egyik szervezője volt, és Homonnay Gergely, az Erzsi for President Facebook-oldal alkotója. Most megint ők a szervezők, s ismét szeretnék mutatni a békés tömeg erejét.

Egy hét alatt pedig reálisabbnak ható célok is kibontakozni látszanak. Tárgyalnak pártokkal is arról, hogy a civilek támogatásával országos terjesztésű közszolgálati, tehát a Fidesztől független közmédiumot alapítsanak – mondta például Homonnay Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Gulyás Balázs szerint ugyanis sok, nagyon értékes médium van Magyarországon, de vidékre alig jut el az általuk feltárt információkból. Ezen kellene segíteni, ez a szombati demonstráció egyik legmarkánsabb célkitűzése. Azt is tisztázták a szervezők, hogy nem buzdítanak arra, hogy a megválasztott ellenzéki politikusok ne vegyék át mandátumukat, vagy bojkottálják a parlamenti munkát. Reális, a demokrácia „maradványait” kiaknázó lehetőségeket keresnek. Ehhez mozgósítanák a tömeget.

 

És akkor a részletek: a szervezők a szombati tüntetést is teljesen szabályosan bejelentették, a rendőrséggel egyeztették.

A gyülekező a Kossuth téren lesz, és szombat délután 6-fél 7 körül indulnak el a Szabad sajtó útja felé az Alkotmány utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Kiskörút - Kossuth Lajos utca útvonalon.

Arról ebben a cikkünkben már írtunk, hogy milyen forgalomkorlátozásokra kell számítani a demonstráció miatt.

A színpadot a Belvárosi Plébániatemplom mellett állítják fel a híd lábánál. Fél 8-8 órára tervezik az érkezést, majd kezdődnek a beszédek, melyek nem lesznek hosszabbak, mint a múlt szombati eseményen.

A múlt heti távolmaradás és levelezgetés után Márki-Zay Péter meggondolta magát, s ezúttal felszólal a demonstráción. Miután ugyanis az biztossá vált, hogy az ellenzéki pártok nem delegálnak felszólalókat a szombati kormányellenes tüntetésre, kiderült, egy politikus azért akad majd a színpadra lépők között. Akik beszédet mondanak:

  • Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója
  • Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője
  • Gyetvai Viktor, diáktüntető
  • Homonnay Gergely, író, újságíró, tanár
  • Unyatyinszky György, a Békemeneten bántalmazott Magyar Nemzet-es újságíró

mellett Hódmezővásárhely független polgármestere is beszédet mond majd.

De hogy miféle szerepet szán magának a sokak által máris nagy ellenzéki vezérnek kikiáltott Márki-Zay Péter? „Óriási önbecsapás lenne, ha azt mondanám, hogy négy hónap politikai tapasztalat után alkalmas lennék országos politikai szerepre. Sok politikussal beszélgetek, rájuk is hallgatva mondom ezt: meglátjuk, mennyire bonyolult olyan ellenszélben küzdeni, amilyenben most az ellenzék van. Ha valaki azt hiszi, hogy magányos cowboyként lehet most alkotni, téved. Ha sokan, tehetséges és becsületes emberek összefogunk, akkor van esély, de ez nem egyszemélyes misszió. De mit adhatok hozzá ehhez én? Rám sok mérsékelt jobboldali is nyugodt szívvel szavazott, mert nekik is hiányzik egy olyan Fidesz, amelyik nem lop. Ezt a receptet országos szinten is lehetne alkalmazni” – mondta a polgármester ezzel kapcsolatban a Magyar Narancsnak.

Vajon egyben tartható-e a kormányellenes tömeg?
Fotó: Merész Márton

Egyelőre ugyanis az egyéni szereplési vágytól fűtött szervezőkön túl nem a karrier, hanem a közösségépítés, továbbá a kormány számára rendszeres tüntetésekkel kontrollként, jelzőként állított tömeg egyben tartása lehet a cél – erről egyébként több szervező beszélt is. A rendszeres nyomásgyakorlás a Fidesznek üzenet: kétharmaddal sem tehet meg bármit.

Éppen ezért a demonstrációsorozat nem is marad annyiban ma este.

Jövő hétre az a terv, hogy budapesti tüntetés helyett vidéki helyszíneken lesz több esemény – persze ahogy múlt hétvégén, ezen a hétvégén is vannak vidéki helyszínek a budapesti mellett. 

Péntek este pár száz fő – a hvg.hu helyszíni tudósítása szerint 500, az Andy Vajna hatáskörébe tartozó delmagyar.hu szerint 200 – tartott előtüntetést a szegedi Klauzál téren. A „Talpra, Szeged! Mi vagyunk a többség!” néven meghirdetett esemény volt az első a szombat esti budapesti tüntetés mellett szervezett események közül. Vasárnapra hirdettek tüntetést Debrecenben, Kecskeméten, Nyíregyházán és Székesfehérváron, de Dublinban is tartanak megmozdulást szombaton.

A szegedi tüntetést „arányos, valóban demokratikus választási feltételekért, méltányos és szabad médiarendszerért, valamint a társadalmat megosztó kormányzati propaganda ellen” szervezték. Az eseményen többnyire egyetemi hallgatók szólaltak fel, illetve egy történelem szakos egyetemi dolgozó is.