Nagy bajban van az orvosi ügyeleti rendszer

Hó végén már csak szívességből dolgozik az orvosok jó része.

2022. január 21., 13:31

Szerző:

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége a minap állásfoglalást adott ki arról, hogy kevesli az ügyeleti díjak emelését. Svéd Tamás, a szervezet titkára a Népszava kérdésére elmondta: az általuk kért korrekciós összeg kb. 20-30 milliárd forintra rúgna. Elmondása szerint ugyanis komoly problémát okoz, hogy sok helyen elfogy huszadika után a munkaidőkeret, ezen felül pedig csak szívességből jelentkeznek az orvosok.

Mivel nincs elég orvos és szakdolgozó, a MOK titkára szerint vagy csökkenteni kell az ellátóhelyek számát vagy emelni az ügyeleti díjat, hogy vonzó legyen a túlórázás az orvosoknak. Az ügyeletekre a betegeknek van szüksége, nem az orvosoknak, mondta Svéd Tamás, hozzátéve, hogy az estét szívesebben töltenék a saját ágyukban az egészségügyi dolgozók, ahogy a hétvégét pedig a magánéletükre szánnák.

„Ha ehelyett arra akarjuk őket rávenni, hogy benn legyenek az intézményekben, akkor annak ára van. A korrekt ellentételezés pedig ott kezdődik, hogy ezért ne kapjon kevesebbet a nappali munkadíjánál az az ügyeletes orvos, aki hajnali négykor a műtőben állva, vagy a sürgősségin fogadja és ellátja a beteget” 

– mondta.

Svéd Tamás szerint a kormány ugyan valóban növelte az orvosi béreket, ami segítette a rendszer életben tartását, de az továbbra is rendkívül széttagolt, írja a 24.hu.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)