Nagy a baj! Tűzveszély fenyegeti egész Kelet-Magyarországot és Európa jelentős részét

A súlyos aszály miatt Magyarország jelentős része a szárazság miatt az erősen tűzveszélyes kategóriába tartozik. 

2022. augusztus 29., 17:50

Szerző:

A kutatások szerint az elmúlt 500 év legsúlyosabb szárazsága lehet az idei, és a helyzet előreláthatóan romlani fog, írja az Átlátszó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat júliusi tanulmánya szerint a 2021-es szárazság Magyarországon 2022-ben is folytatódott, amelynek következtében az ország jelentős részén aszály alakult ki. A legsúlyosabb aszályt az Alföld középső és tiszántúli részén mérték.

A szárazsággal együtt jár a fokozott tűzveszély, az aszállyal sújtott területek nagy mértékben számítanak tűzveszélyesnek.

Augusztus 13-án Magyarország szinte egész területe az erősen tűzveszélyes kategóriába esett, különösen a keleti részén a mélyen fekvő talajrétegek szárazsága miatt.

A régióban a velünk szomszédos országok szintén érintettek, főleg Szerbia és Románia területén mérhető nagyobb kiterjedésű aszály. A szárazság egész Európában komoly kihívást jelent. Nyugat-Európában a talaj nagy részén akkora szárazság mérhető, amivel már az erősen tűzveszélyes kategóriába esik több ország, köztük Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia és az Egyesült Királyság. Portugália és Spanyolország területén kiemelkedően rossz a helyzet, nagyobb területek abszolút tűzveszélyesnek számítanak, írja a lap. 

(Kiemelt képünk illusztráció: A londoni St. James's Park kiégett gyepén egy járókelő 2022. augusztus 8-án. Az előző hónap a legszárazabb július a brit időjárás történetében. Az aszály folytatódása miatt Délkelet-Angliában átmenetileg megtiltották a slagos öntözést.
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.