Több mint kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba a deltával fertőzöttek

Egy új kutatás megállapításai arra utalnak, hogy az egészségügyi ellátásnak egyre több fertőzöttet kell ellátnia.

2021. augusztus 28., 11:22

Szerző:

A delta-variánssal fertőzöttek több mint kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, mint az alfa törzzsel fertőzöttek – írja a Bloomberg egy brit tanulmányra hivatkozva. A kutatás eredménye azt vetítheti előre, hogy a következő időszakban a járvány még az előző hullámnál is nagyobb terhet róhat az egészségügyi ellátásra.

A The Lancet Infectious Diseases című folyóiratban pénteken megjelent áttekintés több mint 43 000 angliai Covid-19-es esetet vizsgált, a betegek többsége nem vagy csak részben volt beoltva. Mint írják, az eredmény arra világított rá, hogy az oltások mindkét változatnál védelmet nyújtanak a kórházba kerüléssel szemben. A tanulmány a március 29. és május 23. között előfordult pozitív eseteket értékelte. A vírus mintáit pedig teljes genomszekvenálással elemezték, hogy megállapítsák, melyik variánssal fertőződött meg az adott személy. Mint kiderült, a betegek közel háromnegyede nem, 24 százalékuk pedig részlegesen volt beoltva, a teljesen beoltottak körében pedig 2 százalékot mértek.

A korai tanulmányok szerint a decemberben Indiában először felbukkant delta-változat 50 százalékkal fertőzőbb, mint más törzsek. A variáns már több mint 130 országban van jelen, és legtöbbjükben domináns változattá vált.

A Public Health England és a Cambridge-i Egyetem megállapításai arra utalnak, hogy az egészségügyi szolgáltatóknál egyre több lesz a fertőzött, ahogy a gyerekek idén ősszel visszatérnek az iskolákba, és az országok felhagynak a korlátozásokkal, zárlatokkal és egyéb elkülönítéssel kapcsolatos intézkedésekkel. „Elemzésünk rávilágít arra, hogy védőoltás hiányában a delta járványok nagyobb terhet rónak majd az egészségügyi ellátásra, mint egy alfa járvány” – mondta Anne Presanis, a tanulmány egyik vezető szerzője, a Cambridge-i egyetem statisztikusa. Szerinte a védőoltás teljes körű beadása döntő fontosságú ahhoz, hogy a delta-variánssal fertőzött egyénnél csökkenjen a tüneti megbetegedés kockázata.

A szerzők elmondása szerint a két hónapos vizsgálati időszakban az alfa-törzs az esetek 80 százalékát tette ki, a delta pedig 20 százalék volt, az utolsó héten viszont a delta-variáns lett a domináns törzs Nagy-Britanniában, és már ez a változat tette ki az esetek kétharmadát. A kutatók, hogy figyelembe vegyék, kik kerülnek nagyobb valószínűséggel kórházba Covid-19 miatt, a vizsgálatkor figyelembe vették az érintettek életkorát, nemét, etnikai hovatartozását és a társadalmi-gazdasági nélkülözés megbecsült szintjét. A betegek már meglévő egészségi állapotára vonatkozó információkhoz viszont nem kaptak külön hozzáférést.

Egy júniusban közzétett skóciai tanulmány szerint a delta variáns szintén megduplázta a kórházi kezelés kockázatát az alfa variánshoz képest. Az USA egészségügyi minisztériumának adatai szerint legmagasabb arányban a fiatalabbak kerülnek kórházba, még akkor is, ha a decemberi és januári csúcshoz képest lényegesen kevesebb pozitív Covid esetet találnak. A legidősebb amerikaiak esetében, valószínűleg a nagyon magas oltási arányok miatt, a 100 000 főre jutó kórházi kezelési arányok alacsonyabbak a korábbi csúcsértékeknél. Az adatok nem terjednek ki a világjárvány első hullámára.

 

(Kiemelt kép: Egészségügyi dolgozó az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináját adja be egy férfinak Melbourne-ben 2020. augusztus 10-én. A koronavírus delta variánsának a terjedése miatt Victoria államban egy hétig tartó szigorú korlátozásokat léptettek életbe. MTI/EPA/AAP/Daniel Pockett) 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.