MSZP: Kövér László hírzárlatot rendelt a Schadl-Völner ügyben

Arról kérdezte Tóth Bertalan a kormánytagokat, hogy trágyadomb-e az EMMI.

2022. február 3., 10:28

Szerző:

Hírzárlatot rendelt el a miniszterek számára Kövér László házelnök a Völner-Schadl fideszes korrupciós botrányban – állítja közösségi oldalán az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan.

A pártvezető azután jutott erre a következtetésre, hogy a fideszes házelnök, Kövér László visszautasította azokat az írásbeli kérdéseit, amelyeket két hete küldött el a kormány összes tagjának, miután a botrányba keveredett Völner Pálról, korábbi igazságügyi államtitkárról, fideszes országgyűlési képviselőről kiderült, hogy úgy fogalmazott:

„Az EMMI egyébként egy trágyadomb. Olyan embereket gyűjtenek össze a közszférában, akik sehol nem kellenek. Csupa ilyen kisebbségi komplexussal rendelkező, lusta embert.”

Tóth Bertalan szerint elgondolkodtató, hogy egy ilyen magas beosztású politikus – aki számos minisztérium belső működésébe kap betekintést a munkájának köszönhetően – ilyen lesújtó véleménnyel van az oktatást és az egészségügyet is felügyelő minisztériumról. Ezért az alábbi kérdéseket tette fel:

  1. Egyetért-e Völner Pál korábbi államtitkár és fideszes országgyűlési képviselő hivatkozott véleményével?
  2. Lehet-e ez a magyarázat arra, hogy az EMMI-nek feltett írásbeli kérdésekre adott válaszok jellemzően színvonalat nélkülöző, személyeskedő jellegűek, ugyanakkor nem adnak tartalmi választ a feltett kérdésekre, ezzel alaptörvény-ellenesen kiüresítve a képviselők parlamenti ellenőrzési jogát?
  3. Lehet-e ez a magyarázat az oktatási és az egészségügyi rendszer lezüllesztésére, a készülődő országos pedagógussztrájk jelezte súlyos helyzetre, a betöltetlen háziorvosi praxisok tömegeire, a kórházi várólisták hosszára?

Kérdéseire választ nem kapott. „Úgy látszik megijedtek a kérdésektől, ezért aztán Rétvári Bence az EMMI államtitkára azt kérte Kövér Lászlótól, hogy ne kelljen válaszolniuk a számukra kellemetlen kérdésekre” – írja Tóth Bertalan. A 24.hu arról ír, hogy Kövér László azzal indokolta a kérdések elutasítását, hogy a folyamatban lévő eljárással kapcsolatban a kormánynak nincs hatásköre, ezért a kérdések sem felelnek meg a házszabályi rendelkezéseknek.

(Kiemelt kép: Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 26-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)