A csehek rendeltek félmillió maszkot Indiából, erre Budapesten lefoglalták az egész szállítmányt

2020. március 21., 09:33

Szerző:

A csehországi Morva-sziléziai kerület félmillió darab maszkot rendelt meg Indiából, hogy védekezzen a koronavírus ellen, de a szállítmány nem érkezett meg, mert azt Budapesten lefoglalták – írja a cseh Idnes.cz. nyomán az Index.

„Sajnos a szállító cég arról tájékoztatott, hogy Budapesten lefoglalták a maszkszállítmányt. Egyelőre diplomáciai megerősítést nem kaptam erről, de úgy látszik, elvesztettük a szállítmányt" – mondta Ivo Vondrák, a kerület kormányzója. 

„Úgy érzem magamat, mint egy drogdíler, akit valahol a reptéren kapcsoltak le a cuccal, pedig már remélte, hogy hazaérkezik"

– érzékeltette a helyzetet a kormányzó.

Az Idnes két verziót közölt a lefoglalásról. Az egyik szerint egy magyar cég is részt vett a szállításban, és ezért foglalhatták le a vámosok az árut, a másik szerint az exportáló cégtől a magyarok is rendeltek nagy tételben maszkokat, de az nem érkezett meg, ezért tartoztatták fel a cseheknek szánt szállítmányt – írták.

FRISSÍTÉS:

A magyar illetékesek sietve igyekeztek cáfolni a cseh lap információját.

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője újságírói kérdésre válaszolva azt mondta a ma délutáni online tájékoztatón: egyetlen illetékes hatóságtól sem kaptak információt arról, hogy a Csehországba tartó félmillió maszkot lefoglalták volna Budapesten.

A NAV is közleményt adott ki, amelyben szintén azt állítja, hogy ilyen eset nem történt.