Módosították a törvényt, így Patyi András már pályázat nélkül lehet bíró

2018. július 26., 17:46

Szerző:

Megjelent a Magyar Közlönyben a Lex Patyiként elhíresült kormányrendelet, ami alapján egy bírót pályázat nélkül is ki lehet nevezni, ha rektori kinevezés miatt hagyta el az igazságszolgáltatási pályát – szúrta ki a Hír Tv.

A bírók jogállásáról szóló törvénymódosítás megkönnyíti Patyi András kinevezését a közigazgatási felsőbíróság élére. 

Patyi András augusztus 31-i határidővel mondott le a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról. Szakmai körökben őt emlegetik esélyesnek a felsőbíróság elnöki pozíciójára, lemondását is ennek tulajdonítják. Az NKE élén Koltay András, a Médiatanács tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője válthatja.

Az NKE tisztavatási ünnepsége Budapesten

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

Tegnap 18:33

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.