Szétesés szélén a Jobbik? Kilép a pártból Mirkóczi Ádám is, de állítja, nincs konfliktus a döntése mögött

2020. június 2., 17:57

Szerző:

"Meghozott egy közös megegyezésen alapuló döntést a Jobbik Magyarországért Mozgalom és Eger polgármestere: Mirkóczki Ádám elhagyja a pártot." A közös közlemény szerint

semmilyen nézeteltérés, semmilyen konfliktus nem áll ennek a hátterében,

Mirkóczki Ádám döntésének egyáltalán nincs köze az utóbbi időben a párt körül zajló eseményekhez.

"Kiemeljük, hogy nem politikai döntés született sem a Jobbik, sem pedig Mirkóczki Ádám részéről: a polgármester csak és kizárólag az Eger városáért érzett felelősségtudata miatt hagy fel a pártpolitikával. Mirkóczki Ádámnak semmilyen konfliktusa nincs és nem is volt a párt mostani elnökségével, és egyetért a Jobbik irányvonalával is", áll a közleményben.

A Jobbik magyar néppárt az emberekért dolgozó, felelősségteljes közösségként

támogatja Mirkóczki Ádámot a városvezetői munkájában, és ugyanezt a hozzáállást várja el más pártok vezetőitől is,

folytatja a közlemény, amelyben a Jobbik még megköszöni Mirkóczkinak a munkáját.

Mirkóczki Ádám
Fotó: Youtube

Mirkóczki tavaly őszig a Jobbik országgyűlési képviselője és szóvivője volt, ekkor választották meg Eger polgármesterévé, így távozott az Országgyűlésből. Mirkóczki ugyanakkor 2019 januárjától semmilyen pozíciót nem töltött már be a Jobbikban, kizárólag Egerrel foglalkozott, októbertől a város megválasztott polgármestere.

Mint arról beszámoltunk, múlt szerdán délután először Sneider Tamás, a Jobbik korábbi elnöke jelentette be, hogy lemond parlamenti alelnöki tisztségéről és kilép a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából, majd percekkel később a Jobbik frakciójából való kilépésről posztolt Varga-Damm Andrea és Farkas Gergely parlamenti képviselő is.

A Jobbik 2018-ban több mint egymillió szavazattal, listán 19 százalékot elérve a második helyen végzett az országgyűlési választáson, és 26 képviselőt küldhetett a Házba. Közülük aztán a pártban lezajlott tisztújítás után kizárták a frakcióból a tisztújításon Sneider Tamással szemben Toroczkai Lászlót támogató Dúró Dórát, majd. Később távozott a képviselőcsoportból Fülöp Erik, Apáti István, illetve Volner János.

Hegedűs Lórántné és Szávay István visszaadta a mandátumát, utóbbi később ki is lépett a pártból. A Szávay helyére került Bencsik János februárban távozott a frakcióból, az egészen abszurd bűnügybe keveredett Staudt Gábor pedig lemondott a mandátumáról. Jakab Péter elnöki székbe kerülése után folytatódott a Jobbik-frakció szétesése; a már említett Bencsik János volt budapesti Jobbik-elnök, majd Bana Tibor egykori Vas megyei elnök lépett ki a pártból.