Mintegy 110 milliárd forintot küldött ma Magyarországnak az európai munkavédelmi alap

Rövid időtartamú munkavégzést biztosító programokra lehet felhasználni.

2021. február 2., 20:09

Szerző:

304 millió eurót, közel 110 milliárd forintot utalt át Magyarországnak az Európai Bizottság az európai munkavédelmi alapból (SURE) – számol be a hvg.hu a brüsszeli bejelentésről. A támogatást kedvezményes hitelként, 15 év alatt kell majd visszafizetnünk, a megállapodás célja pedig, hogy részmunkaidős, rövid idejű munkaerőpiaci programokat finanszírozzanak, amelyek révén a járvány alatt is megtarthatók a munkahelyek.

Az Európai Unió tavaly májusban döntött a tagállami támogatás mellett összesen 100 milliárd eurós forrást nyitott meg a tagállamok számára. Magyarország számára - hossszas egyeztetések után - az Európai Bizottság végül 504 millió eurót hagyott jóvá, amelyből 200 milliót már tavaly novemberben kifizettek. A programra összesen 19 tagállam jelentkezett, a legnagyobb támogatást pedig Olaszország (4,5 milliárd euró) és Lengyelország (4,3 milliárd euró) kapja. A Magyarországnak járó összeget rövid időtartamú munkavégzést biztosító programokra lehet felhasználni, ideértve az egyéni vállalkozók támogatását is.

Az EU kötvények kibocsátásával fedezi ezt a támogatást. A befektetők körében nagyon nagy volt az érdeklődés, ennek köszönhetően minden, a tagállamok által kapott 105 euróért 100 eurót kell visszafizetni a kötvény lejártakor.

A hírről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is beszámolt, magyarul: