Varga Mihály belemenne a 10 százalékos minimálbér-emelésbe is, de szerinte nem nála pattog a labda

2019. november 14., 15:57

Szerző:

2019-ben tovább nőtt a legkisebb keresetűek leszakadása a középosztálytól és a módosabbaktól, miután a fizetések átlagosan 10,5 százalékkal emelkedtek, de a szerényebb jövedelműeké csak 4-8 százalékkal. Emiatt a Magyar Szakszervezeti Szövetség és más érdekképviseleti szervezetek is az állammal kötött bérmegállapodás újratárgyalását kérték. A két évre szóló megállapodás 8-8 százalékos minimálbér-emelést írt elő, ennek második fázisa történt volna meg 2020. január 1-én.

Varga Mihály csütörtöki sajtótájékoztatóján az mfor kérdésére elmondta, hogy

ha a munkavállalói és a munkaadói oldal 10 százalékos emelésben állapodna meg év végéig, az a kormány számára elfogadható lenne.

Tekintettel arra, hogy a munkaadók korábban is csak 10 százalék alatti emelést tartottak elfogadhatónak, a munkavállalói képviseletek nehéz tárgyalás elé néznek. A kisvállalkozások körében végzett felmérések szerint az idei 8 százalékos emelés is nehéz helyzetbe hozta őket, nem bírják a béremelést.

20:12

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.

17:30

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén sok strand korábban nyit, mint az előző években. Május elsején már egészen sok strand látogatható lesz, a hétvégén pedig még több helyen csobbanhatunk.