Mészáros Lőrinc most már Magyarország legnagyobb földesura is

2019. május 16., 11:24

Szerző:

Mészáros Lőrinc Magyarország legnagyobb földesura, az ő érdekeltsége gazdálkodik ugyanis a legnagyobb területen – írja a G7.

Igaz, hogy a napi.hu legújabb összesítése szerint még mindig Csányi Sándor OTP-vezér a leggazdagabb ember az országban, a felcsúti gázszerelőből lett milliárdos Mészáros Lőrincnek pedig be kell érnie a lista második helyével. A földterületek nagyságát illetően viszont Mészárosnak sikerült megszereznie az első helyet a korábban listavezető Csányi Sándortól. Az OTP-vezér magánérdekeltségébe tartozó vállalkozások ugyanis 35 ezer hektáron gazdálkodnak, míg 

a Talentis Agro Zrt.-hez tartozó agrár- és élelmiszer-ipari cégek 38 ezer hektáron. A Talentis-csoport tulajdonosa Mészáros Lőrinc.

A portál szerint általában számítás kérdése volt, hogy a terület nagyságát illetően ki állt legközelebb Csányi Sándorhoz. Ha Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségeit egybeszámolták, akkor ők, ha nem, akkor egy időben Leisztinger Tamás. Mészáros Lőrinc hozzájuk képest későn érkezőnek számít a nagygazdák világában, de ezt sikeresen ellensúlyozta a szerzés gyorsaságával.


Fotó: Kovalovszky Dániel

A G7 emlékeztet arra, hogy nem földbirtoklásról van szó, mivel a hazai törvények szerint egy magánszemély legfeljebb 300 hektár termőföldet birtokolhat, cégek (jogi személyek) pedig semennyit, csak bérelhetnek.

Így azt lehet sorba állítani, hogy egy-egy üzletember érdekeltségei mekkora bérelt területen gazdálkodnak. 

A 38 ezer hektár egyébként Csák Gyula vezérigazgató-helyettes múlt heti bejelentéséből tudható. Ebből 30 ezer a szántóföld, és ennek java része bérelt terület.

A 38 ezer hektár Budapest területének körülbelül 70 százaléka. Magyarországon 5,35 millió hektáron folyik mezőgazdasági termelés.