Merkely: nincs új vírusmutáció, a járvány közösségi összefogással győzhető le

Fontos a maszkhasználat, és nem segít, a maszk- és vírusszkeptikus hozzáállás. 

2020. szeptember 10., 17:20

Szerző:

Növekedett a koronavírus terjedésének kockázata - mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön Budapesten egy szakmai konferencián, írja az MTI. 

Merkely Béla a XI. népegészségügyi konferencián tartott nyitóelőadásában azt hangsúlyozta, hogy a hatékony járványügyi védekezésnek köszönhetően egyetlen más országban sem volt olyan hosszú a nyugalmas időszak, mint Magyarországon. Az intézkedések gyorsan hatottak, a nyitás után is stabilan alacsony volt a járvány terjedésének mértéke.

Az elmúlt két hétben viszont minden megyében jelentősen nőttek ezek a járványügyi jelzőszámok - hívta fel a figyelmet. 

Azt mondta: a vírus nem változott, lényeges mutációt nem látnak a szakemberek. Ugyanakkor kiemelte: az első hullám abban jelentősen különbözött a mostani második hullámtól, hogy akkor nagyon magas volt a fertőzöttek között az idősek aránya. Most a pozitív esetek többsége a fiatal korosztályból kerül ki,

de a vírus egy idő után átterjed az idősekre is, ezért is kiemelten fontos a maszkhasználat - figyelmeztetett. 

Kitért arra is, hogy a koronavírusnak Magyarországon nem volt harmincévesnél fiatalabb halálos áldozata, valamint európai összehasonlításban alacsonynak számít a magyar halálozási ráta. Merkely Béla ismertette: a négy orvosegyetem által tavasszal, több mint tízezer ember bevonásával végzett országos szűrés alapján is azt állapították meg, hogy a vírus inkább az idős korosztályt érintette. 

Hangsúlyozta: fontos a szakmailag megalapozott és hiteles kommunikáció. A "vírusszkeptikus és maszkszkeptikus hozzáállás" nem segít. Közösségi összefogással győzhető le a járvány - szögezte le a rektor, kiemelve: a legfontosabb a megelőzés, a maszkviselés, a kézhigiénia és a megfelelő távolságtartás.

(MTI)

 

 

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.