Nehezítik a hivatalok a menekültek segítését

A civil szervezetek sokban megkönnyítik a kormány dolgát. Fordítva ez már nem igaz. 

2022. március 12., 15:15

Szerző:

A magyar kormány menekültpolitikájában látszólag elmozdulás történt az orosz-ukrán háború miatt. Csakhogy egy olvasónk most azt jelezte, a rendőrség nem engedi behajtani a Keleti és Nyugati Pályaudvarnál lévő parkolókba azokat a szervezetek, amelyek kisbusszal továbbszállítják onnan az Ukrajnából érkezőket.

„Negyedik napja szállítjuk, szállásoljuk, étkeztetjük az átutazókat. A szülőktől rengeteg ételt kaptunk, beosztották egymás között a takarítást, a tanárok pedig 24 órában váltják egymást. A pályaudvarokon csak civil szervezeteket látok (máltaiak, vöröskereszt, migration aid, katolikus és zsidó segítők). A magyar államot a rendőrség képviseli, akik nagy erőkkel védik a két pályaudvar üres parkolóit...a főutakon, szabálytalanul megállva szállnak ki/be a kisgyerekes emberek, csomagokkal, babakocsikkal...csókoltatom a parancsot kiadó főrendőröket!” – jelezte egy olvasónk, aki a Tüskevár Iskolával segít.

Felkerestük Kovács Pétert, az intézmény igazgatóját ezzel kapcsolatban, aki megerősítette, hogy gyakran az üres parkolót is lezárják a Keletinél. „Negyedik napja ezt tapasztaljuk. Nemhogy mi, de az a rendőr sem érti a döntést, akit odaállítanak a parkolóhoz. Összeismerkedtünk az összes szervezettel, ami besegít, és ők sem tudják elintézni, hogy bemenjenek a parkolóba. Próbáltunk mi is megoldást találni a helyi rendőr-kapitányságon keresztül, de ilyenkor nyilván mindenki felfelé mutogat. Ez egyébként azoknak a rendőröknek sem jó, akiket odaállítanak. Ők sem tudnak értelmeset mondani, csak azt, hogy ez az utasítás, nem engedhetnek be. Mondták már, hogy gyalogoljunk el egy 500-600 méterre lévő utcába, és parkoljunk ott, de elfáradt, elcsigázott emberek érkeznek csomagokkal, miért kellene gyalogolniuk, ha üres a parkoló?” – nyilatkozta Kovács Péter.

Arról is megkérdeztük az igazgatót, hogy miért döntöttek a segítségnyújtás mellett. „Miért, mi mást lehetne csinálni? Csak ki kell menni a Keletihez. Irdatlan mennyiségű kisgyerekes család nem tud hol aludni. Egyetlen állami szerv nincs kint, csak civil szervezetek. Így mi mást tehetnénk? Van épületünk, kisbuszunk, tanárok és szülök, akik szívesen segítenek, takarítanak, adnak ételt. Kézenfekvő volt, hogy nem fordulhatunk el, de rengetegen vannak ezzel így. Magánemberek és civilek állnak kint, és segítenek, ahogy tudnak. De szükség is van erre” – mondta az igazgató.

Kerestük a rendőrséget és az önkormányzatot is ezzel kapcsolatban, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

(Kiemelt kép:  A Magyar Református Szeretetszolgálat segíti az orosz-ukrán háború elől menekülőket a Nyugati pályaudvaron, Budapesten, 2022. március 8-án. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.