Kiléphet a Megyei Jogú Városok Szövetségéből kilenc polgármester

2020. december 21., 10:30

Szerző:

Az indulatok Szita Károly elnök és fideszes polgármester nyilatkozata után szabadultak el.

 

Belháború alakult ki a Megyei Jogú Városok Szövetségében, miután annak fideszes kaposvári polgármester elnöke, Szita Károly kiadott egy nyilatkozatot. Pécs polgármestere, egyben a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke, Péterffy Attila most azt írta ki a Facebookra, a jövőben szakmai alapon képviselje a szövetséget, és "tartózkodjon a szervezet egésze nevében tett, politikai alapú nyilatkozatoktól".

A nyilatkozatot az önkormányzatokat szinte végzetesen érintő helyi iparűzési adó mértékének megfelezéséről adta ki Szita, elégedettségét fejezve ki. Holott ezt az összes megyei jogú város vezetője értetlenül fogadta, a fideszesek is, írja Péterffy, a 23-ból 9 városvezető pedig kifejezetten nem ért egyet sem a döntéssel, sem a nyilatkozattal. "Szita Károly tehát az MJVSZ szakmai céllal létrejött, a nagyvárosok egységes képviseletére hivatott szövetsége nevében, az érintett polgármesterekkel folytatott egyeztetés nélkül, de az ő nevükben adott ki a kormány politikai céljaival egyetértő, az önkormányzatok kivéreztetését célzó döntést támogató nyilatkozatot."

Ezzel Péterffy szerint Szita Károly túllépett hatáskörén, politikai célokra használt fel egy szakmai érdekképviselet érdekében megalakult szervezetet. "Ezt károsnak és elfogadhatatlannak tartjuk. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy szakmai szervezetként tekintsen az MJVSZ-re, és csak a tagokkal előzetesen egyeztetett közleményt adjon ki, egyúttal tartózkodjon a szövetség nevében tett, politikai célú nyilatkozatoktól."

Az iparűzési adó csökkentése olyan nehéz helyzetbe sodorja az önkormányzatok költségvetését, hogy az MJVSZ tagdíjára már nem lesz elég forrás, "ezért úgy döntöttünk, hogy 2021-ben nem fizetjük be a szervezet több millió forintos, éves tagdíját. Valóban minden forintra szükség lesz ahhoz, hogy önkormányzataink működőképesek maradjanak, és ahogy eddig, úgy ezután is mindent megtegyünk városaink polgárainak védelme érdekében."

A 9 ellenzéki városvezető (Péterffy Attila, Pécs polgármestere, Botka László, Szeged polgármestere, Veres Pál, Miskolc polgármester, Nemény András, Szombathely polgármestere, Csőzik László, Érd polgármestere, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere, Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere) Szita ezutáni nyilatkozatától teszi függővé, hogy az MJVSZ tagja marad-e.