Megvannak a Borkai-ügy zsarolói: Hat ember ellen emeltek vádat

Váratlanul hozta meg a döntését a Fővárosi Főügyészség. A vádak szerint ők voltak azok, akik kompromittáló, szexuális tartalmú felvételeket készítettek az egykori polgármesterről. 

 

2022. április 21., 07:18

Szerző:

A Fővárosi Főügyészség a Borkai-ügy kapcsán összesen hat személlyel szemben nyújtott be vádiratot a bíróságra - olvasható az Ügyészség közleményében. Azzal vádolják ezt a hat embert, hogy jogtalanul megzsarolták a felvételen szereplőket. Az ügy vádlottjai – három férfi és három nő – egymással rokoni, illetve baráti kapcsolatban áll.

A vádirat szerint az egyik nő 2018 májusában, egy horvátországi hajóúton több személyről szexuális tartalmú fénykép- és videófelvételeket készített.  A kompromittáló felvételek készítésére a nőt a barátnője és annak férje kérte fel, amiért cserébe 100.000 forintot ígértek. A felvételek készítését kérők célja az volt, hogy az egyik sértettet a felvételek nyilvánosságra hozatalával zsarolják. A nő a felvételeket továbbította.

Ezt követően a felvételek a házaspártól a rokonaikhoz - akik szintén házastársak - kerültek. Mindkét házaspár haragos viszonyban állt az ügy egyik sértettjével, ezért a kompromittáló felvételeket jogellenesen fel akarták használni. A vádlottak közül ekkor hárman vettek részt - felbujtóként, illetve bűnsegédként - a zsarolásban. Ehhez ügyvédi segítséget is próbáltak igénybe venni, de ez nem jött össze. Végül az egy barátjukat kérték meg, hogy zsarolja meg Rákosfalvy Zoltánt.

A zsarolásra felkért férfi 2019 márciusában felkereste a sértettet annak vidéki irodájában, és közölte, 12 millió forintért cserében nem hozzák nyilvánosságra a felvételeket. A sértett a fenyegetés hatására 10 millió forintot ajánlott, amit a hajóúton részt vett több barátjával egyenlő arányban adtak össze. A sértett pár nappal később átadta a pénzt a közvetítőnek, aki nagy részét továbbította a megbízónak.

A zsaroló csapat negyedik tagja később külön próbálkozott a sértett zsarolásával, 10 millió forintot követelt tőle azért, hogy a hajóúton készült felvételek ne kerüljenek nyilvánosságra, ekkor viszont már nem fizettek.

Az ügynek 9 sértettje van, egyikük a különleges személyes adattal visszaélés mellett a zsarolásnak is sértettje.

A Fővárosi Főügyészség személyes adattal visszaélés, illetve különleges személyes adattal visszaélés vétsége, valamint zsarolás bűntette miatt a Győri Járásbíróságon emelt vádat. A főügyészség a szexuális tartalmú felvételeket készítő nővel szemben pénzbüntetést indítványozott. A zsarolással is vádolt öt személlyel szemben viszont  börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés az indítvány.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2016. október 12. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke sajtótájékoztatót tart az Országgyűlésnek benyújtott sporttörvény-módosításról a MOB fővárosi székházában 2016. október 12-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)