Megszüntették a nyomozást a 4-es metró ügyében

2019. május 2., 12:33

Szerző:

Bűncselekmény hiányában megszüntette a 4-es metró ügyében a hűtlen kezelés, csalás, sikkasztás, vesztegetés és más bűncselekmények gyanúja miatt indult nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – írja a Pesti Srácok az ORFK tájékoztatása alapján.

A Miniszterelnökség a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatban még 2017 elején tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen, miután az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapította, hogy a metró építése során kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat követtek el. Az OLAF szerint a szabálytalan szerződések a teljes összeg 60 százalékát, majdnem 280 milliárd forintot érintenek, és a kár összesen 166,9 milliárd forint.

Az OLAF-jelentés kitér a Siemens-szerződésre is. Eszerint a Siemens, amely a metró áramellátó és vonatvezérlő rendszerét építette ki, 31,7 milliárd forintért, bennfentes információkhoz jutott, amely hozzásegítette a szervezetet a tender megnyeréséhez.

Budapest, 2018. július 16. Vezető nélkül közlekedő Alstom Metropolis szerelvény érkezik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 4-es metróvonalának Móricz Zsigmond körtéri mélyállomására kora reggel. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az ügyben az Európai Beruházási Bank feljelentést tett, amiben többek között az szerepelt, hogy a Siemens AG az MSZP volt pénztárnokához, Puch Lászlóhoz köthető Media Magnet Kft.-n keresztül 331 millió 200 ezer forintot osztott szét a szerződés megkötésében befolyással rendelkezők és döntéshozók, a város politikusai, független mérnökök és a BKV alkalmazottai között ösztönzésként.

A Siemens-ügyhöz hasonlóan, ugyancsak külön eljárásban vizsgálták az Alstom-botrányt, ezzel kapcsolatban április elején emeltek vádat. A vádlottak között nincsen közszereplő.

Az OLAF-jelentésről itt írtunk részletesen.

 

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.