Megszűnhet a tb-finanszírozott fogorvosi ellátás

Teljes egészében a fogorvosokra hárul a rezsidíjak kifizetése, ami csődbe juttatja a praxisokat. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azonban nem emel a rezsitámogatás összegén. Ha ez nem változik, akkor több helyen megszűnhet az alapellátás. 

2023. január 31., 10:41

Szerző:

Megkongatták a vészharangot az alapellátó fogorvosok, a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, különben hamarosan rengetegen csődbe mennek – mondta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti alapellátó fogorvos. Hónapról hónapra élnek a praxisok, nem tudnak tartalékot képezni. A rendelők költségei az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban, és ezt nem vette figyelembe a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. A szakorvos levelet írt a szakpolitikusoknak és a kamarának is.

Az alapellátó fogorvosi praxisok jelenleg jellemzően havonta 380 ezer forint rezsitámogatást kapnak, egyesek, akik elmaradott körzetben dolgoznak, vagy fogyatékos gyerekeket látnak el, további 100 ezer forint kiegészítő támogatást is kaphatnak. A háziorvosi praxisok számára pedig havonta 540 ezer forint rezsitámogatást biztosít a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Az alapellátó fogorvosok szerint a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, különben hamarosan rengetegen csődbe mennek

– hívta fel a törvényalkotók figyelmét Iványi József. A szakorvos szerint hónapról hónapra élnek az alapellátó fogorvosi praxisok, nem tudnak tartalékot képezni arra az esetre, ha egy-egy műszer elromlik.

A rezsidíjak emelkedése a fogorvosi rendelőket különösen érinti, mert a rendelőkben nagy teljesítményű berendezések: kompresszor, elszívó, optimális fényviszonyokat biztosító lámpák és egyéb készülék folyamatosan működnek.

Az alapellátó fogorvosok naponta átlagosan 10-15 beteget látnak el, egy-egy praxishoz 3-5 ezer beteg tartozik. 

Iványi József kitért arra is, hogy az alapellátó praxisok üzemeltetését a rezsitámogatás és a teljesítményfinanszírozás összegéből kell kigazdálkodniunk. Ez magába foglalja az orvos és az asszisztens alapbérét annak összes járulékával és adóvonzatával együtt, továbbá a rendelő összes fenntartási költségét, beleértve a rezsiköltségeket, a mosás, a takarítás, a szemétszállítás, a veszélyes hulladék szállítás, a telefon, az internet szolgáltatás, a fogászati szoftver, a könyvelés, a bérszámfejtés díjait, a felhasznált fogászati anyagok, a gyógyszerek, a védőfelszerelések (ruházat, maszkok, kesztyűk, stb.) az egyszerhasználatos eszközök, a sterilizáló fóliák bekerülési összegét, továbbá a fogászati kezelőegységek, az elszívók, a kompresszorok, a röntgenkészülékek, a sterilizáló berendezések kötelező felülvizsgálatát, időszakos karbantartását, javítását, valamint a kézi darabok, a turbinák javítását és pótlását is, ami jelentős kiadást jelent a praxisoknak.

A fogorvosok szerint a felsorolásban szereplő költségek az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban, és ezt nem vette figyelembe a NEAK.

A fogászati alapellátás, ahogyan a háziorvosi és a gyermekorvosi is egyéni vállalkozásokon, Bt.-ken, Kft.-ken keresztül működik. Ha ezek a vállalkozások az elégtelen és a megváltoztatott finanszírozás miatt nem tudják kifizetni a költségeiket, akkor adójogi és cégjogi értelemben csődbe mennek – mondta a fővárosi alapellátó fogorvos.

A fogászati alapellátás nagyon sok helyen, szinte az egyik hónapról a másikra megszűnhet, az alapellátásban dolgozó fogorvosok a lehető legjobb szándékuk ellenére sem fognak tudni hamarosan dolgozni

– sorolta az alapellátó orvosok problémáit a fogorvos.

(Kiemelt képünk illusztráció. Hegedűs Csaba professzor, tanszekvezető betegellátás közben. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.