Megszületett a sallangmentes kormányzati válasz arra, hogyan lehet az egykor liberális, majd polgári Orbán Viktor napjaink illiberális miniszterlnöke

2019. augusztus 24., 19:55

Szerző:

Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak

– mondta Orbán Balázs a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón, ahol a Reformátusok szárszói konferenciáján Ungár Péter LMP-s képviselővel vitatkozott.

Ungár Péter azt vetette fel, hogy a jelenlegi kormánypárton belüli személyi folytonosság – utalva Orbán Viktor vezető szerepére is – negatív következménye, hogy a kormány a mai napig a '90-es években az SZDSZ-szel folytatott vitáit ismétli, ezt a vitát vetítve ki olykor Soros Györgyre, olykor az Európai Unióra. Ungár szerint belterjes, személyi és generációs viták alakultak ki a Fideszben, szerinte pedig elvek mentén kellene vitáznia a kormánypártnak.

Orbán Balázs a kormánypárt sikerét azzal részletezte, hogy szerint a Fidesz "lejött az izmus alapú politizálásról, amit az ellenzék mind a mai napig nem tud megtenni", és a Kárpát-medencében élők érdekeit szem előtt tartva politizál.

Megjegyezzük, az államtitkár által elmondottak egyben választ adhatnak arra, hogy miként formálódott át mai állapotára a Fidesz:

  • a rendszerváltáskor fiatal liberális, antikommunista, egyben valláskritikus párt volt;
  • a 90-es évek második felében már a jobboldali polgári eszmék mentén kampányolt és került kormányra;
  • napjainkban illiberális nézeteket valló, kommunista országokkal is szövetkező keresztényi arculatot mutat.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.