Megint bebizonyosodott, hogy óriási hazugság volt a rezsicsökkentés

2018. február 14., 18:29

Szerző:

Az előző választási kampányt a „rezsicsökkentés" mítoszára építette a Fidesz, de már akkor is tudni lehetett, hogy a kampányszlogenek igen messze állnak a valóságtól. Tudni lehetett, hogy a világpiaci árak miatt az áram és a gáz is rendszeresen olcsóbb volt a szabad piacon, mint a hatósági ár, amit a magyar kormány a háztartási fogyasztóknak előírt. Pontos adatai azonban senkinek nem voltak, mert a legnagyobb gázkereskedő, az MVM (azaz a magyar állam) tulajdonában lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt. nem volt hajlandó adatokat szolgáltatni – írja a 444.

Az MSZP-nek most sikerült kieperelnie at adatokat, így kiderült: már  a 2013-2014-es rezsicsökkentések idején is kevesebbért vette a gázt az állami gázkereskedő, mint amennyit a lakosságtól kértek érte, azaz a legnagyobb rezsikampány idején is a fogyasztókon nyerészkedtek. 

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője és felkért szakértői a kiperelt adatok alapján arra jutottak, hogy 2013-ban és 2014-ben köbméterenként 3,7 forinttal, az áfát is számolva pedig 4,71 forinttal volt magasabb a lakossági gáz ára, mint amit az MFGK beszerzési árai indokoltak, 2013 és 2017 között pedig háztartásonként átlagosan 70 ezer forinttal kerülhetett volna kevesebbe a gáz, ha az állam tényleg nem akart volna nyerészkedni a rezsin.  

Tóth és szakértői arra jutottak, hogy már a nagy rezsicsökkentések két évében is összesen 11 300 forinttal fizetett egy átlagos magyar háztartás többet a gázért, mintha a rezsit addig csökkentik, ameddig csak lehet.

Nem véletlen, hogy Németh Szilárd (úgy is, mint „rezsibiztos") azonnal rádörrent ez E.ON-ra, amikor a cég bejelentette, hogy olcsóbban adja a gázt, mint az állam.