Megijedt rendesen a szállodaipari vállalkozó, amikor bejelentkezett egy nagyon-nagyon magas beosztású férfi lánya

2018. február 14., 16:20

Szerző: Bíró Veronika

A fiatalok elvándorlásának okairól és a vállalkozókat fenyegető erőszakos cégfelvásárlásokról beszélt Márki-Zay Péter polgármesterjelölt Hódmezővásárhelyen tartott lakossági fórumán Bod Péter Ákos, volt MNB-elnök – írja a hvg.hu.

Bod Péter Ákos a V18 Mozgalom tagjaként vett részt a fórumon, a korrupcióról és annak következményeiről kérdezték. Márki-Zay a beszélgetést azzal indította, hogy kérte, a közgazdász magyarázza meg egy négy évvel korábbi interjújának részletét. Ebben Bod Péter Ákos arról mesélt, hogy vannak, amikor furcsa emberek napszemüvegben „kérik el” mások cégét.

A közgazdász elmondta, hogy a négy évvel korábbi interjú előtt egy héttel három vállalkozó is jelezte, hogy megjelentek náluk, hogy adják el nekik a sikeres cégüket. Ha erre a tulajdonosok nem voltak hajlandóak, megfenyegették őket, majd hatósági vizsgálatok kezdődtek ellenük, a beszállítóik visszaléptek az együttműködéstől. Végül a meggyengült cégüket kénytelenek voltak olcsón eladni.

Bod Péter Ákos

– Nem egy ilyet hallottam, így feltételezhetően ezek nem elszigetelt esetek voltak, ahogy az egyébként előfordulhat. Kérdezik tőlem, hogy miért nem teszek feljelentést. Ezeket nehéz bizonyítani, hiszen szóbeli üzeneteken alapulnak – folytatta.

De hasonló esetek természetesen most is történnek, a közelmúltban például egy szállodaipari vállalkozó mesélte neki megrettenve, hogy bejelentkezett hozzá egy nagyon-nagyon magas beosztású férfi lánya, és ő ettől nagyon ideges lett.

– Lehet, hogy nem veszik el a cégét, és felesleges az aggodalom, de milyen az, amikor egy látogatás bejelentésekor ez vetődik fel abban, akihez látogatóba jönnek? Ez nem normális – mondta Bod Péter Ákos.

A fórumtól függetlenül ez a téma már előkerült a HG Média csoport Gazdasági évnyitó című konferenciáján, még januárban. Az egyik előadó, Vértes András, a GKI vezetője a következőket mondta el előadásában.

– Nagyon sokat járok közepes vállalkozókhoz, és ha valaki elmegy ilyen vállalkozókkal beszélni, akkor számos vállalkozó azt kérdezi tőle, hogy a fenébe tüntesse el a cégének egy jelentős részét. Ilyenkor mindig megkérdezem, hogy miért. Erre azt mondják, hogy (valakik) szívesen jönnének felvásárolni a cégét. Ez ellen Magyarországon egyértelműen föl kellene lépni! Nagyon-nagyon sok ilyen milliárdos cég vezetőjénél – 10-20 milliárdos forgalmú cégeknél - megjelennek egyes emberek, akik úgy döntenek, hogy ezt elvennék tőle. Ez abszurdum! Ez ellen jogilag és nagyon erőteljesen védekezni kell!

– mondta el beszéde egyik fő pontjaként a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.