Megéri vajon diplomázni, vagy inkább menjen mindenki az Aldiba pénztárosnak?

2018. január 9., 14:22

Szerző:

Rekordösszegre emelkedett az Aldiban a pénztárosok fizetése. Olyan nagy a munkaerőhiány, hogy a nagyobb áruházláncok az elmúlt fél évben szinte kivétel nélkül emelték a béreket, és a korábbi gyakorlattal szemben nyilvánossá is teszik a fizetéseket, hogy így csábítsák magukhoz az dolgozókat. A hvg.hu összehasonlította a multik által kínált fizetéseket.

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

A legutóbbi béremelés az Aldinál volt. A kezdő fizetés nyolcórás munkakörben bruttó 272 ezer forint, tíz éves gyakorlattal viszont már 352 ezer forint, új jelentkező esetében is. Ezt egészíti ki a cafeteria, ami a munkaidő függvényében változik, és akár a tízezer forintot is meghaladja. Az eladóknak körülbelül 15 százalékos emelést, az árufeltöltőknek tíz százalékos emelést adott az áruházlánc. Egy napi nyolc órában dolgozó árufeltöltő bruttó 250 ezer forintot keres, amelyet még a juttatásokkal egészítenek ki.

A Lidlnél két alkalommal is emeltek bért. Budapesten a dolgozók bruttó 268, vidéken bruttó 247 ezer forintot keresnek. Az Auchannál novemberben 13,6 százalékos emelés volt, így a munkavállalók átlagos bruttó jövedelme 247 ezer forint. A szegedi, miskolci, debreceni boltokban 30-40 ezer forinttal nagyobb mértékű volt a béremelés, mint Budapesten. A vidéki bérek így már megközelítik a fővárosiakat.

A Metro 14 havi bért fizet egy évre, de a cég 2600 munkavállalójának 40-50 százalékát bérminimumon foglalkoztatja. Januártól a dolgozók 86 százaléka kapott 23 ezer forintot meghaladó béremelést, így a minimális bruttó kereset legalább 180 ezer forint.

A Spar 2016-ban négy, 2017-ben nyolc milliárd forintot fordított béremelésre, plusz 13. havi fizetést is ad a dolgozóinak. Évente körülbelül 100 ezer forint készpénzes, béren kívüli juttatást, és SZÉP-kártyán akár 40 ezer forintot is kaphatnak az alkalmazottak. A dolgozói kártya 10 százalékos kedvezményt biztosít a teljes árukészletre.