Megdőlt a mai napra vonatkozó 15,7 fokos országos melegrekord

Az enyhe idő már csak egy-két napig tart ki, a hét utolsó napján hideg, fagyos levegő érkezik.

2024. január 4., 18:10

Szerző:

Változóan, olykor erősen felhős időre számíthatunk, majd estére csökken a felhőzet. Hajnaltól délnyugat felől eleinte fátyolfelhők érkeznek, ami főként péntek délutántól meg is vastagszik. Csütörtök délután helyenként fordulhatnak elő záporok, ezt követően csak péntek estétől valószínű újra néhol csapadék. Csütörtök délután az északkeleti tájakon erős, a hegyekben viharos nyugatias szél várható. Péntekre döntően mérséklődik a délire forduló szél, az Észak-Dunántúlon lehet majd élénk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +4 fok között várható, nyugaton lehet gyenge fagy. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 8 és 13 fok között valószínű.

A kontinens északi és déli része között jelentős hőmérsékleti kontraszt alakult ki. Míg Európa középső és déli tájain még mindig 10, 15 fok fölé melegszik a levegő, s éjszaka sem hűl fagypont alá, addig a Kelet-európai-síkságon és Skandináviában zord az idő. Arrafelé -40, -30 fok körüli értékeket mérnek, amelyek nappal sem változnak jelentősen. A fagyos, sarkvidéki és enyhe, óceáni eredetű légtömeg között húzódik egy több középpontú ciklon, melynek frontjai mentén csapadékos az idő. Nyugat- és Közép-Európában esőről, záporról, északkeletebbre már havazásról érkezik jelentés. A következő napokban hazánkban felhősebbre fordul az idő, jelentős változás a hétvégén várható.

(Kiemelt képünkön egy vörösbegy. Fotó: Pixabay)

Magyarország olyan európai uniós elnökségi időszakot szeretne lebonyolítani, amely valóban képes arra, hogy feltámassza és a padlóról felállítsa az Európai Uniót – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.