Még százmillióval több pénzünkbe fog kerülni, hogy Orbán jól érezze magát a Várban

A szerződést május óta négyszer módosították. Most úgy tűnik, hogy 233 millió helyett 350 millióba fog kerülni az épület felújításához kapcsolódó teljes körű, minden szakágra kiterjedő tervellenőrzés és műszaki ellenőrzés. És ez csak a harmada a bútor- és műtárgyvásárlásra szánt pénznek.

2017. október 10., 14:31

Szerző:

Újra módosították az erről szóló szerződést, 233 helyett már 350 millió forintba kerül az Orbán Viktor új hivatalának szánt karmelita kolostor felújításának műszaki ellenőrzése a Várban – adta hírül a Magyar Nemzet. A lap cikke szerint az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-vel kötött szerződés – amelyet utoljára szeptember 30-án írtak át – a felújításához kapcsolódó teljes körű, minden szakágra kiterjedő tervellenőrzésről és műszaki ellenőrzésről szól.

A szerződést május óta négyszer módosították. Akkor még arról szóltak a hírek, hogy a Miniszterelnökség budavári elhelyezéséhez szükséges 3D-modellezéssel készített belsőépítészeti tervezési feladatokat 170 millió forintért végzi el a Hamburg C Kft. A cég március 2-án kezdte meg a munkát, amelyet 2018. február 15-ig kell befejeznie.

A döntés, hogy a Miniszterelnökség a Várba költözik, 2014-ben született meg. Orbánnak az akkori elképzelések szerint 2016. március 15-ig kellett volna elfoglalnia az új hivatalát Áder János székhelye, a Sándor-palota mellett. A karmelita kolostor átépítésére és a kapcsolódó beruházásokra 13,3 milliárd forint értékű szerződést kötöttek a Confector Mérnökiroda Kft.-vel. A költözés tervezett időpontjaként aztán 2018 decemberét nevezték meg, nyáron viszont már Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy 2018-ban a kormány még nem költözik a Várba. Nem dől össze a világ, ha csak 2019-ben teszi ezt – mondta a politikus, aki Magyarország legfontosabb építkezéseként aposztrofálta a karmelita kolostor felújítását. Szerinte a legjobb megoldás, hogy a kormány a Várba költözik.

Orbán egyébként csak átmenetileg költözne a karmelita kolostorba, az elképzelések szerint ugyanis a Miniszterelnökséget húsz éven belül a Sándor-palotába helyeznék át, ahonnan a köztársasági elnök a Budavári Palotába költözhet el. Közben kiderült, hogy 13,3 milliárd helyett inkább 21 milliárdot fog felemészteni az egész, és azóta is folyamatosan, meredeken drágul. Repkednek a milliárdok. Januárban a HVG szellőztette meg, hogy a költözésre szánt, összesen 21 milliárd forinthoz hozzávágtak még 3,9 milliárdot, egymilliárdot pedig kizárólag az épület „egyedi belsőépítészeti” kialakítására költenek el. Ez bútor- és műtárgyvásárlást jelent – és azt, hogy az orbáni fényűzés négyzetméterenként 1,6 millió forintba kerül a 200-250 főt befogadni képes, 12 000 négyzetméteres épületben. Csak a miniszterelnöki dolgozószoba négymilliárdba kerül. 

Az építkezésről szóló információkat titkosították, de annyit kiszivárogtattak, hogy az épület 80 százalékát modern irodabútorokkal rendeznék be, kap reprezentatív bútorokat, így a Lázár és Orbán rendelkezésére álló teremsor is.

Az épület helyén, ahova Orbán költözne a török hódoltság előtt ferences kolostor állt, amelyet

a törökök a budai pasák háremévé alakítottak. Csaknem 800 nő várta itt a pasák ágyba hívó szavát. 

A karmelita kolostor a világörökség része a Duna-parttal együtt. Átalakítását egyeztetni kell az ENSZ szakosított szervezetével, az UNESCO-val is, amihez képest nem világos, hogy tavaly áprilisban egy ilyen megállapodás nyomán kezdtek-e el kialakítani az épületen egy Dunára néző erkélyt. Az erkély ötlete hiúsági kérdésnek tűnik a Sándor-palota erkélye mellett, mintha Orbán irigyelné Ádertől a kilátást, nem mellesleg pedig meghazudtolja azokat a kijelentéseket, amelyek szerint az építkezéssel a Hauszmann Alajos idején, a 19–20. század fordulóján kialakított állapotot akarják rekonstruálni.