Még nincs gyanúsítottja az Arton Capital-féle furcsa betörésnek

2017. december 27., 15:16

Szerző:

Igen furcsa körülmények között törtek be a letelepedési kötvényeket forgalmazó Arton Capital irodájába, ahonnan több száz millió forint értékben vittek el eurót és forintot, továbbá szervert és iratokat. Azt a központi szervert vitték el, amely többek között az ügyfelek adatait is tárolta. A rendőrség órási erőkkel vetette rá magát az esetre, de az április 7-én éjszaka történt betörés óta még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Pedig nagyon sok körülmény azt mutatja, hogy belsős munka lehetett a betörés, mivel a betörők saját kulccsal mentek be, ismerték a széf kódját, és tudták, mit és hol kell keresni. A Hír TV érdeklődött a rendőrségnél az ügyben, és megerősítették, hogy lopás bűntett gyanúja miatt folyik a nyomozás, gyanúsítotti kihallgatás nem történt, egyéb tájékoztatást a nyomozás érdekeire tekintettel nem áll módjukban adni.

Az Arton több milliárdos profitot is termelhetett a letelepedési kötvények forgalmazásából. A cég leginkább arab országokban árusított a kötvényekből, Afrikában és Ázsia egyes részein. A rendőrség külön nyomozócsoportot állított fel az ügy kivizsgálására, a térfigyelő kamerák felvételeit is megvizsgálták, eddig mégsem akadtak nyomra.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke korábban azt mondta, hogy fel kell tenni a kérdést, hogy önbetörés történt-e azért, hogy a társaság partnereire és klienseire vonatkozó adatokat megsemmisítsék, és „a Fidesz sötét ügyletének nyomát” eltüntessék.

Az Arton főnöke, a bolgár származású Balogh Radosztina egykoron Rogán Antal egyetemi évfolyamtársa volt. A cég ügyeit az a Kosik Kristóf ügyvéd intézi, aki egyúttal Rogán Antal és Habony Árpád ügyvédje is. Ezt a tényt a Hír TV derítette ki cégbírósági dokumentumokból. 

Az ellenzék július végén összehívta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli ülését, amit aztán a fideszes tagok bojkottáltak. Arra hivatkozva maradtak távol az üléstől, hogy Soros György szabta meg a napirendet.

„Tartom magam ahhoz, ami miatt nem jöttünk el a hétfői összerángatott, gyakorlatilag úgy fogalmaztunk, hogy Soros György érdekeit szolgáló, Soros György által összehívott bizottsági ülésre. Ez ma kiderült, hogy azok a kérdések, amelyek megfogalmazódtak úgymond az ellenzéki képviselőkben, ezek leginkább hírhamisításon, egyszerű blöffön, hírlapi kacsákon, rosszindulatú ellenzéki hazudozásokon alapulnak” – nyilatkozta Németh Szilárd.

A kormány védi a letelepedési kötvények bizniszét, gyakorlatilag már kérdezni sem lehet ezzel kapcsolatban. Demeter Márta képviselő hiába tesz fel kérdéseket Rogán minisztériumának, Kövér László házelnök azzal utasítja vissza a kérdéseket, hogy az nem érinti a kormány feladatkörét. Még akkor sem, ha a kötvényeket Rogán előterjesztése nyomán a kormány vezette be.

A Kínában kötvényeket áruló üzleti körrel Habony Árpád hongkongi cége is kapcsolatban áll.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.