Még napok telhetnek el, amíg végre kiemelhetik a Hableány roncsát a Dunából

2019. június 3., 13:32

Szerző:

Az eddigi hivatalos bejelentésekkel ellentétben nem telt el húsz perc a hajóbaleset bejelentése és a mentőegységek megérkezése között – írja az Index a TEK és a dél-koreai Szong Szongun ezredes mai sajtótájékoztatója alapján.

Hajdu János, a TEK főigazgatója elmondta, hogy az állampolgári bejelentésben megjelölt helyszín nem egyezett az ütközés tényleges helyszínével.

A mentésben az állami szervek részéről 621 fő vett részt.

Hajdu János két lehetséges módot említett a holttestek kiemelésre. Az egyik, hogy a hajó marad a víz alatt és felhozzák a holttesteket. A másik szerint a hajótestet a holttestekkel együtt emelik ki. A két megoldás kidolgozása párhuzamosan zajlik.

A főigazgató közölte, hogy a búvárok az erős sodrás miatt lényegében azt a létrát sem tudták elhagyni, amelyen a vízbe ereszkedtek.

– A búvárok nagyon bonyolult feladatot hajtanak végre a víz alatt, különböző kötési és emelési pontokat keresnek és alakítanak ki, az erős sodrású vízben, nulla látási távolság közepette – mondta Hajdu.

Dunai hajóbaleset - Sajtótájékoztató a Hableány kiemelés?
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A főigazgató megjegyezte, hogy ha a munka során holttestek kerülnek elő, akkor mindent megtesznek azért, hogy a kegyeleti szempontokat maximálisan szem előtt tartva tudják a műveletet végrehajtani.

Egy szonárral készített felvételek és GPS-koordináták alapján alakítják ki a merülési pontokat.

– Naponta több felderítő merülést végzünk, ha az időjárás engedi, hogy minél hamarabb felszínre hozhassuk a holttesteket. Ez a legfontosabb feladat

– jelölte ki a következő napok feladatát Hajdu János.

Hangsúlyozta, hogy ennek érdekében mindent megtesznek, a hajóroncsba való behatolás azonban szigorúan tilos. Az ugyanis életveszélyes lenne, ebben pedig elmondása szerint a koreai partner is egyetért.

– Fontos, hogy a kiemeléskor ne törjön ketté a roncs, ez a cél, de egyelőre nem tudjuk, hogyan fog sikerülni – jegyezte meg a főigazgató.

Május 29-én este 9 óra 5 perckor Viking Sygin nevű szállodahajó hátulról belerohant a Hableány nevű sétálóhajóba a Margit híd alatt. A balesetben 7 ember meghalt, 7 embert sikerült kimenekíteni, 21 ember pedig eltűnt. Most hétvégén több holttestet is találtak és kiemeltek a Duna Ercsi alatti szakaszán, azonosításuk jelenleg is tart. Előkerült egy holttest a Bács-Kiskun megyei Hartánál is.

A Hableányt elsüllyesztő Viking Sigyn szállodahajó ukrán állampolgárságú 64 éves kapitányát szombaton előzetes letartóztatásba helyezték halálos tömegszerencsétlenséget okozó, vízi közlekedés veszélyeztetés gyanújával.

 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.