Még a KSH is brutális népességfogyásra számít

Néhány évtizeden belül 8 millióra csökken a népességszám.

2023. július 19., 16:25

Szerző:

Magyarország lakossága az optimista forgatókönyv szerint is 8 millió alá csökken 2070-re – írja a Portfolio.hu a KSH friss elemzése alapján. Mostani elemzésében a KSH az ország lakosságszámának jövőbeli alakulására három előrejelzést készített, három különböző vándorlási egyenleget véve alapul. A Portfolio szerint mindenképpen csökkenni fog az ország népessége, csak abban különböznek az előrejelzések, hogy mennyire.

A legnagyobb pozitív vándorlási egyenleggel, vagyis a bevándorlók és az országot elhagyók számának különbségével számoló előrejelzés szerint is 2070-re 8 millió alá (7 millió 998 ezerre) csökken a lakosságszám, vagyis kevesebb mint 50 év alatt 1,6 millió fővel lehetünk kevesebben e forgatókönyv szerint.


A közepes forgatókönyv 7,7 milliós népességszámot valószínűsít, míg a pesszimista előrejelzés 7,5 millióra teszi az ország lakosságszámát 2070-re.

A társadalom is öregedik el, 100 aktív korúra 23 gyermek és 32 idős jut 2023 elején. Az időskorúak eltartottsági rátája a 2030-as évek második felétől – a Ratkó-nemzedék gyermekeinek időskorba lépésével – egyre inkább emelkedni fog – mutat rá a Portfolio.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Ralja via Pixabay)