Mécs Imre az SZDSZ immunrendszeréről

Önző érdekek, korrupció, eltűnő politikai közönség – ez vezetett Mécs Imre szerint az SZDSZ jelenlegi helyzetéhez. Állítja: az MSZP és az SZDSZ számos taktikai hibát követett el, és a nagy civakodásban képtelenek voltak eredményeiket kommunikálni. KRUG EMÍLIA interjúját a csütörtökön megjelenő 168 Órában olvashatja.

2009. július 22., 22:38

2005-ben, amikor meghívták az MSZP országos listájára, öt évre szüneteltette SZDSZ-tagságát. Ám most nembiztos,hogy jövőre lesz hova visszalépnie.

– Bízom abban, hogy tisztul a helyzet. Az ember kötődik a szülöttjéhez. Amikor ’88-ban párttá alakítottuk a Szabad Kezdeményezések Hálózatát, Szabó Miklóssal sokat beszélgettünk, szívem szerint írta meg az Elvi nyilatkozatot. Széles, progresszív néppárt alapjait fektette le. A hálózatba, afféle Noé bárkájába széles merítéssel fogadtunk csoportokat és személyeket, gondolván: a pártállam erős, csak összefogással tudjuk megdönteni. Magyar Bálint viszont egy szűkebb, értelmiségi, nyugati mintákra épülő liberális pártot képzelt el -- mondta el Mécs Imre a 168 Óra riporterének. Nem ért egyet Pető Iván ama megállapításával,szerint az SZDSZ mindvégig magában hordozott egy feloldhatatlan ellentétet.

– Világos, hogy az emberi jogok fundamentumot képeznek, ebből nem lehet engedni. Ám a Marx idejében létező kapitalizmus képét a tudományos-technikai fejlődés gyökeresen megváltoztatta. A klasszikus piacgazdaságot és a nehezen definiálható munkásosztályt már nem lehet szembeállítani. Új világ van, amelyben sokkal igazságosabb utakat is találhatnánk. A mostani elnökválasztás körüli helyzet engem inkább Tölgyessy Péter megbuktatására emlékeztet. Miután – Bálinték akaratával szemben – elnök lett, az úgynevezett alapítók nagy része sorban állt fel, hogy nem vállalja mellette az ügyvivőséget. Solt Ottiliával, Béki Gabival hárman vállaltuk, mert az SZDSZ-t és eszmeiségét tartottuk fontosnak. Olyan szövegek is elhangzottak, hogy kilopták alólunk a pártot. Ebben az időszakban javasoltam, hogy tagozódjunk, szélesítsünk, és alakítsunk belső koalíciót. Létrehoztuk a szociálliberális szárnyat, Hack Péterék a konzervatívat, és Magyarék is a magukét. Mégsem ezek belső párbeszéde alapján alakult és izmosodott a párt, hanem – miután a személyi harcok eldőltek, és Tölgyessyt híveivel együtt kinyomták – varázsütésre eltűntek a platformok, és Magyarék átszervezték a pártot. Csak egy jól apportírozott törzs maradt, de kevesen azok közül, akik önálló véleményt tudtak alkotni. Elsorvadt, eltűnt a politizáló közönségünk. Fokozatosan elfogytak mellőlünk a kiváló szakemberek, értelmiségiek, vállalkozók, gondolkodók, az önzetlen aktivisták, mert csalódtak a vezetésben.

Az interjú teljes szövegét a 168 Óra csütörtökön megjelenő számában olvashatja.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.