Törvénysértőnek tartják a Libri felvásárlását a részvényesek

Egy ideig törvénysértő módon birtokolta a Libri-Bookline Zrt. többségét a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) – véli a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke.

2023. augusztus 10., 20:33

Szerző:

Dióslaki Gábor a 24.hu-nak elmondta, hogy a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) közel egy hónapig nem tett eleget egy olyan előírásnak, amely a kistulajdonosokat védi, s ezzel kárt okozott a kisebbségi részvényeseknek, ugyanis nem tájékoztatták őket a tulajdonszerzésről.

Az érdekvédő szervezet vezetője szerint nem akadékoskodásról van szó, szerinte ez az egyik legsúlyosabb cégjogi törvénysértés.

„Azért beszélünk károkozó magatartásról az MCC részéről, mert a cégközlönyi közzétételtől indul egy 60 napos, jogvesztő határidő, amikor a kistulajdonosok forgalmi értéken kérhetik a részvényeik megvásárlását a minősített többséggel rendelkező tulajdonostól. Márpedig a törvény szövege szerint csak a közzététellel nyílik meg a megvásárlási kérelmezés jogi lehetősége” – vázolta Dóslaki.

Ráadásul az MCC nem közölte a vételárat sem, azonban a tulajdonostárs kisrészvényeseknek ezt is el kell mondani, nem lehet elhallgatni előlük a vételárat.

„A Mathias Corvinus Collegium (MCC) elkötelezett abban a tekintetben, hogy a LIBRI-Bookline Zrt.-ben történt többségi tulajdonszerzése következtében a kisebbségi részvényeseket semmilyen kár ne érje, ezért a 60 napos törvényi határidőn túl is elfogadja a kisrészvényesek esetleges eladási szándékát. A többségi tulajdonos természetesen piaci árat fizet a részvényekért” – reagálta vádakra az MCC.

(Kiemelt kép: egy érdeklődő a Libri Könyvpalotában 2015. október 10-én, a harmadik Olvasás éjszakáján. MTI Fotó: Balogh Zoltán)