Mázsaszám csomagolják át a 300 forintos spanyol epret a nagybanin, így lesz belőle 1800 forintos magyar gyümölcs

2019. május 6., 15:54

Szerző:

Sokak szeme láttára csomagolják át az import (görög, spanyol) epret a Budapesti Nagybani Piacon, hogy aztán magyarként árulják tovább, tetemes haszonnal – számolt be a 24.hu-nak egy magyar epertermelő, aki ennek szemtanúja is volt, legutóbb csütörtökön éjszaka.

Kereskedelem - Budapest - A Fővám téri Nagycsarnok
Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Elmondása szerint a spanyol import epret az orra előtt „magyarították” egy másik standon: kiszedték az eredeti spanyol rekeszekből a kis átlátszó műanyag dobozkákat, és átöntötték az epret a magyar jelzést viselő faládákba. A magyar gazdák áruját ilyen ellenszélben nem nagyon akarták megvenni a nagybanin. Az import epret ugyanis behozhatták kilónként úgy 300 forintért, és még ha dupla-, vagy triplaáron is kínálták, akkor is olcsóbban adták, mint a magyar termelő, aki szeretett volna 1000-1200 forintot kapni kilónként a hidegfóliás termésért.

A 300 forintos import eperből simán lesz 1000, de akár 1800 forintos is kilónként, mire a fogyasztóhoz kerül már magyarként.

Aztán a vevő azt hiszi, a magyar eper is íztelen – panaszkodott a termelő. 

Szerinte a nagybanin szabadon megy az átcsomagolás, legfeljebb aki szégyenlősebb, az nem az asztalon csinálja, hogy mindenki lássa, hanem a kocsijában.

A termelő nem tapasztalta még, hogy bárki is ellenőrizné, ami a piacon folyik. De erre az esetre megvan a trükk: a kereskedő a raklapnyi import mellé vesz egy-két láda magyar epret, és ha ellenőrzést kap, azt mondja, éppen a számlával lefedett magyar epret árulja.

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.