Szerdától nem járnak közvetlen járatok Ausztrián keresztül

Szerdáig a teljes útvonalon járnak a Budapest-Keleti pályaudvarról Bécsen át Münchenbe induló Railjetek is, Bécsben nem kell átszállni.

2023. október 2., 13:40

Szerző:

Az eredeti tervekkel ellentétben hétfőn és kedden még nem vágják el Bécsben a nyugatra közlekedő Railjet xpress járatokat – írja a Mávinform az osztrák vasúttársaság vasárnap esti tájékoztatása alapján.

Tehát szerdáig a teljes útvonalon járnak a Budapest-Keleti pályaudvarról 7:40 és 15:40 között kétóránként Bécsen át Münchenbe induló Railjetek is, Bécsben nem kell átszállni.

Az uniós vasúti piacot szabályozó, az európai vasúttársaságok viszonyrendszerét meghatározó uniós irányelv értelmében a hét napnál hosszabb, a forgalom több mint 30 százalékát érintő pályakarbantartásokat két évre előre be kell jelenteni és egyeztetni kell a várható korlátozásról az érintett pálya használóival, az utasokon kívül a többi vasúttársasággal és a fuvarozókkal is.

A MÁV-Start Zrt. 53 árufuvarozó céggel áll szerződéses kapcsolatban, így a cseh és az osztrák vasúttársaságok is elvárhatták volna az időben történő egyeztetést.

A cég nemhogy két éve, de két hónappal korábban se hirdette ki ezt a tervét, kész helyzet elé állított mindenkit. A fenti szabály alól a szükséghelyzet természetesen felmentést ad, de Spohn Márton szerint a MÁV évek óta tudott a problémáról, így a felújítást előre ütemezni lehetett volna – közölte a közlekedési szakember a Népszavával.

(Kiemelt kép: osztrák Railjet a müncheni pályaudvaron. Fotó: FrankHoermann / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)