Szerbiának 300 ezer maszkot küldtünk, de a szakképzős tanulók maguknak varrják, hogy el tudjanak menni vizsgázni

2020. május 3., 10:11

Szerző:

Csaknem 100 ezer maszkot készítettek a szakképzésben tanulók - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.

Az összefogás jegyében az ITM fenntartásában lévő szakképzési intézmények az elmúlt időszakban sorra csatlakoztak a járvány elleni védekezést segítő kezdeményezéshez. Jelenleg 34 szakképzési centrum tagintézményeiben készítenek maszkokat a végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók gyakorlatként - írták.

A közlemény szerint a csaknem 100 ezer textil szájmaszkból a helyi önkormányzatok közvetítésével már kórházak, szociális intézmények és idősotthonok is kaptak. Az újabban előállított készleteket az intézmények saját diákjaiknak tartották fenn, hogy

azokat a májusi szakmai vizsgák idején használhassák.

Az ITM hangsúlyozta: minden kezdeményezést bátorít a szakképzésben is, amely a járvány elleni védekezést erősíti, a kockázatoknak jobban kitett szakemberek és idősek segítését szolgálja – jelentette a távirati iroda.

Eközben külünös módon bőven jutott a maszk például Észak-Macedóniának:

 Szerbiának:

 Sőt, még a legendásan nyomorult Vatikánnak is:

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.