Másodfokon pert nyert a TASZ a sorosozó pécsi önkormányzattal szemben

2019. május 23., 16:44

Szerző:

A pécsi önkormányzat még tavaly adott ki az Emberség Erejével Alapítványt célzó nyilatkozatot, amelyről most jogerősen megállapította a bíróság, hogy az sértette az alapítvány jóhírnevét. Alaptalanul vádolta a civil szervezetet azzal, hogy politikai befolyást akarna gyakorolni – jelentette be a Társaság a Szabadságjogokért.

Az ügy előzménye, hogy a fideszes többségű pécsi közgyűlés 2017 végén megszavazott egy nyilatkozatot a fideszes polgármester, Páva Zsolt előterjesztésére. Ebben arra kérték a pécsieket, hogy ne adjanak ki helyiséget „a Soros-féle kampányközpontnak”.

Az alapítványt nem nevezték meg, de ők épp akkor nyertek az Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) egy pályázatán. A kormánypárti politikusok azzal vádolták az emberi jogi neveléssel, oktatással és karitatív tevékenységgel foglalkozó civil szervezetet, hogy migráció-pártiak, és befolyásolni akarják a választásokat.

Emberség Erejével Alapítvány
Fotó: Emberség Erejével Alapítvány Facebook-oldala

Az alapítvány pert indított a TASZ jogi képviseletével arra hivatkozva, hogy az állítások hamis színben tüntettek fel tényeket, megsértették a jóhírnevet, illetve az egyenlő bánásmód követelményét.

A perben elsőfokon a Szekszárdi Törvényszék járt el, mivel az illetékes Pécsi Törvényszék elfogultságot jelentett be. A Törvényszék a keresetet elutasította azzal az indoklássa, hogy a kifogásolt állítások a politikai véleménynyilvánítás részét képezik, és mivel felperes közszereplő, ezt tűrnie kell.

Az Alapítvány ezután helyiséget szeretett volna bérelni az önkormányzati tulajdonú Zsolnay Örökségkezelőtől, amely a közgyűlés döntésére hivatkozva nem adott ki nekik termet.

A szervezet fellebbezett. A Pécsi Ítélőtábla az ebben szereplő érveket részben elfogadta, és megállapította, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata megsértette az Emberség Erejével Alapítvány jóhírnevét. Az Ítélőtábla ezért az önkormányzatot 250 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte. A pénzből az alapítvány díjat alapít.

A TASZ kifogásolta, hogy a bírósági ítélet szinte teljesen figyelmen kívül hagyja az ügy társadalmi és politikai kontextusát, és azt a tényt, hogy közhatalom-gyakorlók hazugságok tudatos terjesztésével támadtak meg egy civil szervezetet. Így Pécs egyik országgyűlési képviselője, a fideszes Hoppál Péter és Páva Zsolt felelősségét nem állapította meg az ügyben.