Bocsánatkérést követelnek a szakszervezetek Maruzsa államtitkártól, aki levörösterroristázta a PDSZ-t

2020. április 20., 16:28

Szerző:

Öt szakszervezeti konföderáció azt követeli, hogy kérjen bocsánatot Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetésétől és tagságától.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma MTI-hez eljuttatott hétfői közös állásfoglalásában azt írták: mélységes felháborodással hallották Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, az M1 Híradójában elhangzott szavait, amelyben

a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terrorszervezettel állította párhuzamba. 

Kiemelték: a szakszervezetek mindig a munkavállalók érdekében szólalnak fel, és ezt terrorizmushoz hasonlítani szerencsétlen, ízléstelen és rossz érzést keltő.

Szomorú, hogy megalapozott szakmai érvek és érdemi párbeszéd helyett inkább az ellenségkép gyártás egyszerű eszközéhez nyúl ismét a kormány a szakszervezetekkel szemben - fogalmaztak közleményükben.

Szerintük az államtitkár azért nevezte terroristának a PDSZ-t és tagjait, mert a pedagógus társadalom elégedetlenségének adtak hangot amiatt, hogy a kormány az érintettek bevonása nélkül döntötte el az idei érettségi lebonyolításának idejét és módját. Ez ellen nem csak a szakszervezetek, hanem civil- diák- és szülői szervezetek is felszólaltak - jegyezték meg.

Koronavírus - Maruzsa: idén csak az írásbeli érettségi viz Maruzsa Zoltán
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/-

Rámutattak: ésszerű lett volna az érettségi vizsgák idejéről és módjáról egyeztetni, és azt nem két és fél héttel előtte bejelenteni.

Kitértek arra is: a miniszterelnök vasárnapi bejelentéséből megtudhatták, hogy a szakemberek szerint május harmadikára fut fel a csúcsra a járvány. Már csak ezért sem szabad május negyedikén elkezdeni a vizsgáztatást - közölték.

Végül felszólították Maruzsa Zoltán államtitkárt, hogy a jövőbeni együttműködés érdekében kérjen bocsánatot a PDSZ vezetésétől valamint a pedagógus és oktatásban dolgozó tagjaitól.