Márki-Zay: Csapataink harcban állnak

2018. október 23., 18:41

Szerző:

A Bem téren tartott ellenzéki tüntetésen, amelyen a pártok mellett független, vagy párt nélküli politikusok, városvezetők és civilek is felszólaltak, a főszervező Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is felszólalt. Az LMP volt társelnöke az, aki aláírásgyűjtésbe kezdett az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért.

Ehhez a kezdeményezéshez az LMP-n kívül valamennyi ellenzéki párt csatlakozott, így nem nagy meglepetés, hogy Hadházy hívására a főváros több pontjáról útnak indultak az ellenzéki megemlékezésekről azok, akik szeretnék, hogy az állami média igenis beszámoljon az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért folytatott akcióról.

Fotó: Merész Márton

Hadházy Ákos ugyanis a Bem téri demonstráció résztvevőinek bejelentette, hogy este 7 órától az MTVA Kunigunda utcai székháza elé újabb tüntetést jelentettek be, melyen a „néphülyítés" ellen kívánnak tiltakozni.

Információink szerint a Jobbik budapesti, Bródy Sándor utcai '56-os megemlékezéséről is elindultak a résztvevők, hogy Hadházy hívására az állami média szákháza elé vonuljanak.

A Bem téren egyébként Hadházy hatalmas tapsot kapott, a többi felszólalóhoz képest főleg. A független képviselő ugyanis alaposan kiosztotta az Orbán-rezsimet. „A mai magyar kormány mögött nincsenek orosz tankok, az ellopható uniós támogatások tartják fenn, ebből fizetik zsoldosaikat” – mondta.

– Az irgalmatlan mennyiségű lopott pénzből minden megvehető, például a sajtó, amelyben ótvaros hazugságokat terjesztenek, szavazatok vásárolhatók, polgármesterek zsarolhatók, akár politikusok is megvehetők.

Hadházy feltette a kérdést: bele kell-e ebbe törődni, mire egyértelműen és hangosan azt skandálták az emberek, hogy „nem hagyjuk”.

Az orosz tankokkal szemben a lopás könnyen megállítható, az aljas, gátlástalan hadseregtől megvonjuk az utánpótlást – folytatta Hadházy, kifejtve: ha összegyűlik egymillió aláírás az Európai Ügyészséghez való csatalakozásért, az szerinte térdre kényszeríti a kormányt, és a magyar társadalom megmutathatja végre Európának: nem igaz, hogy a magyarok korruptak.

– Siránkozás helyett a munka ideje van, talán nincs forradalmi hangulat, de a jogos felháborodás tapintható a mindennapokban – mondta Hadházy, felsorolva azokat az ügyeket, amelyek csak az elmúlt napokban borzolták a kedélyeket. A képviselő egyértelművé tette: a kilakoltatások leállításáért is fognak aláírást gyűjteni.

Fotó: Merész Márton

Kitért arra is, hogy 1956-ban és ma is az állami propaganda hülyíti az embereket, a népszavazási kezdeményezésről az állami tévé egy szóval sem számolt be.

– A tévészékház nem véletlenül van félreeső helyen, a Kunigunda utcában – mondta Hadházy, aki ezért bejelentette: este héttől tüntetést hirdettek oda, hogy többé ne tudják eltitkolni az ellenzéki kezdeményezéseket az állami televízióban.

A korrupcióellenes főszervező Hadházyt követve lépett színpadra Márki-Zay Péter. A független hódmezővásárhelyi polgármester azzal kezdte: 1956 október 23-a is keddre esett.

„Az, hogy a tüntetés forradalom lett, akkor dőlt el, amikor a rádió előtt a tüntetőkre sortüzet zúdítottak” – idézte fel, kijelentve: „mi, 62 évvel később békésen tiltakozunk.”

A résztvevők Márki-Zay szerint ma is képviselik a nemzet egészét, több párt zászlaját látni, egy közös cél vezet mindenkit. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint ma is egységes a nemzet a nyugati értékek mellett.

„Nem akarunk pártállamot” – jelentette ki.

Fotó: Merész Márton

1956-ban is Európától reméltünk segítséget. Ma az a szerencsénk, hogy az EU tud is segíteni – mondta Márki-Zay, ehhez az kell, hogy elég aláírás összegyűljön az Európai Ügyészséghez való csatlakozás petíciójához. A polgármester közlése szerint csak az elmúlt napokban kettő embert rúgtak ki a városában állásából politikai okok miatt. Közben a vezetők magángépen mennek focimeccset nézni – hozta fel példaként, akárcsak azt: miközben Szegeden felfüggesztett börtönre ítélték a parkolómutyi miatt a város előző vezetői közül többeket, míg a trafikmutyi miatt még ügy sem volt.

Márki-Zay szerint ezért is szükség van az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra. Beszélt arról is, hogy az összefogást képviseli Hódmezővásárhelyen és hogy erre szükség van, bebizonyította már Balmazújváros és Rákospalota is.

Szerinte Hódmezővásárhely bemutatta nyolc hónap alatt, hogy a korrupció felszámolható és jó úton vannak, hogy a megfélemlítés is felszámolhatóvá váljon helyben. Márki-Zay kifejtette: nem alkalmaztak bosszút, nem rúgták ki a fideszes alkalmazottakat, akár elő is léphetnek, a fideszes vállalkozók is indulhatnak a pályázatokon.

– Mi egy ilyen Magyarországot szeretnénk – szögezte le, kifejtve: „ma Hódmezővásárhelyen a fideszes szavazóknak is csak a Fidesztől kell félniük”.

Ha csak egy városban győz az igazság, azt ostrom alá veszik és kivéreztetik. A jövő évi önkormányzati választásokon legyen minden város Hódmezővásárhely – fejtette ki Márki-Zay, mire az összegyűltek skandálni kezdték: „Vásárhely–Vásárhely!”. Ezután a polgármester a saját kezdeményezéséről beszélt, hogy mindenhol találják meg azt az ellenzéki jelöltet, aki mögé be tudna állni valamennyi ellenzéki erő.

Fotó: Merész Márton

– Ma sokkal jobb esélyünk van, mint '56-ban, nincsenek orosz tankok és van internet, Facebook – fogalmazott, kifejtve ugyanakkor: egyetlen zsarnok sem adta át önként a hatalmát.

„A hatalom csak az erőből ért. Vagy alkut kötnek, vagy forradalmárok rángatják ki őket a limuzinkjaikból és találják meg a kastélyaikban az arany wc-keféket. Erőt kell mutatni, amíg nem érzik meg a kirabolt emberek dühét” – jelentette ki Márki-Zay Péter.

A polgármester szerint amíg nem gyűlnek össze százezrek Budapest utcáin, addig folytatják, sőt, az ellenállókkal és független, ellenzéki gondolkodással való leszámolás jegyében a hódmezővásárhelyi polgármester szerint az sem lehetetlen, hogy ellenzéki politikusokat börtönbe zárjanak. Szükség van hősökre és sajnos lehet, hogy szükség van mártírokra is – mondta, kifejtve: sok településen megindult a szabadság kis köreinek szerveződése, olyan emberek, akik fel fognak állni és képviselni fogják a helyben élőket.

– Csapataink harcban állnak – idézte a független polgármester Nagy Imrét, ugyanakkor Márki-Zay arra is figyelmeztetett: a harchoz szükség van minden ellenzékire és a csalódott fideszesekre is. „Ebben a küzdelemben velünk van Magyarország, velünk van Európa és velünk van a Jóisten is” – jelentette Márki-Zay Péter, aki szerint az általuk felépített ország valóban minden magyar országa lesz.

A közös ellenzéki tüntetés az Örömóda éneklésével ért véget, ám Hadházy, Márki-Zay, valamint több párt szimpatizánsai, továbbá a tüntetésen résztvevő civilek is útnak indultak a Kunigunda utcai MTVA-székházhoz.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.