Karácsony Gergely visszalépett

Eljött az a bizonyos villamos.

2021. október 8., 11:13

Szerző:

Karácsony Gergely pénteken bejelentette: nem indul az előválasztás második fordulóján. Karácsony azt mondta, jó szívvel hozta meg a döntést, és arra kérte az őt támogató pártokat és szervezeteket, támogassák Márki-Zay Pétert a második fordulóban.

„Némi mérlegelés után bejelentem, hogy a miniszterelnöki kampányomat befejezem, és arra kérem az engem támogatókat, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Pétert támogassák"
 

– közölte Karácsony Gergely a Márki-Zay Péterrel tartott közös sajtótájékoztatójukon péntek délelőtt. Pár nappal ezelőtt még azt mondta, csak akkor lép vissza, ha elüti egy villamos, erre reagált úgy Márki-Zay Péter, hogy „Úgy tűnik, egy villamos megérkezett közben”. 

 

A főpolgármester a bejelentést követően arról beszélt, hogy egyrészt könnyű volt neki ezt a döntést meghoznia, másrészt pedig nehéz. Azért is nehéz ez a döntés, mert egy olyan jobbközép politikust fogok támogatni, akivel érdemi vitáink vannak – mondta Karácsony Gergely.

„Arra a belátásra jutottam tegnap 11 óra tájban, hogy ha ezt nem lépem meg, akkor Orbán Viktor marad a miniszterelnök"

– jelentette ki Karácsony, aki súlyos áldozatnak nevezte a tettét. Hozzátette, hogy aki nem hoz áldozatot, az nem hazafi. Karácsony szerint mindketten elkötelezettek az ellenzéki összefogást illetően, de túl kell lépni azon a politikai versengésen, hogy Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor csatája zajlik.

Márki-Zay Péter történelmi pillanatról beszélt, és arról, hogy nagyon hálás Karácsony Gergelynek. Mint mondta, még ha ez úgy is tűnt kívülről, hogy egy játék volt kettejük között, nem így volt, ez volt az egyetlen helyes döntés. Márki-Zay szerint Karácsony ma bebizonyította, hogy a haza számára mindennél fontosabb. Márki-Zay tisztlelete jeléül be is lépett Karácsonyék 99 Mozgalmába.

 

"Karácsony Gergely hősies, ő nem mutyiban gondolkodik, ő nem pozíciókat kér" – mondta Márki-Zay, aki szerint a másik oldalon, vagyis a DK-ban kaphatott volna bármilyen pozíciót Karácsony.

 

„Orbán Viktor egyetlen reménye ma, hogy Dobrev Klára megnyeri az előválasztást"

– erről is beszélt Márki-Zay, majd méltatta egy kicsit a DK jelöltjét és még tapsot is kért neki.

Márki-Zay Hódmezővásárhelyről beszélt, mint egy olyan városról, „ahol a hatalomtól sanyargatott emberek felálltak, ezt követően pedig a város felszabadult” – mondta Márki-Zay utalva ezzel az önkormányzati választásokra. Véleménye szerinte most is így kell tenni, a legfelsőbb bíróságok, a sajtó és az önkormányzatok függetlenségének megtépázását is említette.

 

„Én vagyok az Önök egyetlen reménye"

- mondta Márki-Zay. 

 

Ezek után felsorolta, hogy mi mindent fognak felhozni ellene az elkövetkező egy hétben, mert véleménye szerint a Fidesz érdeke az, hogy Dobrev Klára győzzön.

„A legnagyobb veszély hogy Dobrev Klára Orbán Viktor számára a legkényelmesebb jelölt, ami eddig arról szólt, hogy Stop Gyurcsány, Stop Karácsony!"

– mondta már nem először Márki-Zay. Úgy látja, Orbán is tudja, hogy ő a legnagyobb ellenfele, és elmondta, szerinte mi lesz a következő időszakban.

„Leszek én minden. Karácsony Gergellyel mi arról beszéltünk, hogy melyikünk megy a vágóhídra. Pontosan tudják, hogy mire képes ez a maffiaállam. Engem le fognak támadni, hogy nem leszek hiteles képviselője a baloldalnak".

Márki-Zay azzal számol, hogy a kormányközeli média majd azt próbálja elérni, hogy az emberek Dobrev Klárára szavazzanak, mert ez a Fidesz érdeke.

 

Az MMM miniszterelnök-jelöltje azt mondta: "az önök egyetlen reménye sajnos ma én vagyok. Továbbra is arra számít, hogy az előválasztást megpróbálják meghekkelni, „így az egyetlen remény, hogy aki tisztességes Magyarországot akarnak vasárnaptól szombatig le kell szavazni rám.”

Úgy véli,

nem Dobrev Klárára szavaznak, akik Dobrev Klárára szavaznak, hanem Orbán Viktorra.

 

Közben a Demokratikus Koalíció sajtóirodája kiadott egy közleményt, amelyben azt írták: Márki-Zay Péter kijelentésével ellentétben a DK nem kereste meg Karácsony Gergelyt, és nem tárgyalt vele visszalépésről. "Azt javasoljuk, hogy az előválasztás szellemiségét megóvva minden szereplő tartózkodjon az igaztalan kijelentésektől, vigyázzunk egymásra!" - írta a DK.

Arra a kérdésre, hogy igaz-e, amit a DK írt, Márki-Zay Péter pontosított: nem azt mondtam, hogy tárgyaltak, keresték, és tudom, hogy keresték, biztos van olyan, aki tiszta lelkiismerettel tudja mondani, hogy nem kereste Karácsony Gergelyt. 

 

Karácsony Gergely viszont megerősítette, hogy kapott ilyen típusú üzenetet, de úgy fogalmazott: ebben a helyzetben azt gondoltam, félreértéseket indítana el, ha a döntésem után bármilyen tárgyalást folytatnék. "Büszke vagyok arra, hogy az MSZP-Párbeszéd-LMP pártszövetség lesz a következő parlament legfontosabb ereje, és támogatni fogom mindenben Márki-Zay Pétert és kormányát. Igen, érkezett ilyen megkeresés, lehet, hogy erről nem mindenki tudott a DK-ból, azt tartottam helyesnek, ha nem maszatolok az ügyben. 

 

„A DK nélkül nincs kormányváltás, a szövetségesünk, a végén nekünk közösen kell leváltanunk Orbán Viktor rendszerét"

- mondta Karácsony Gergely. 

A DK reagált arra is, hogy Márki-Zay Péter azt mondta: aki Dobrev Klárára szavaz, az Orbán Viktorra szavaz. Azt írták:

"Márki-Zay Péter a mai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy aki Dobrev Klárára szavaz, az Orbán Viktorra szavaz. Ezzel több mint 214 ezer olyan embert sértett meg, akik az első fordulóban Dobrev Klárára szavaztak. Tisztelettel arra kérjük Márki-Zay Pétert, hogy kérjen bocsánatot azoktól a tisztességes ellenzéki polgároktól, akiket ebben az országban utolsóként lehetne fideszességgel vádolni" - írta közleményében a DK.

Közben az LMP is kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, a második fordulóban egyik jelöltet sem fogják támogatni, így Márki-Zay Pétert sem.

"Az LMP azért döntött úgy a nyáron, hogy Karácsony Gergely jelöltségét támogatja, mert meggyőződésünk volt, hogy a szűken vett pártérdeknél fontosabbnak annak az esélynek a megragadása, hogy az ellenzéknek zöld miniszterelnök-jelöltje, az országnak pedig zöld miniszterelnöke legyen. Ez az esély Karácsony Gergely mai bejelentése után megszűnt. Ezt rendkívül szomorú helyzetnek tartjuk, mert meggyőződésünk szerint az ellenzék szempontjából az országot hosszú évtizedek óta meghatározó bal-jobb törésvonal leképzésénél  fontosabb azoknak a százezreknek a képviselete, akik érzik annak a felelősségét, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, aki még tehet a klímaváltozás megállítása érdekében.

Az LMP a kialakult helyzet ellenére teljes mellszélességgel kiáll az ellenzéki összefogás mellett, és minden erőforrásával támogatni fogja az előválasztáson nyertes közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet. A párt ugyanakkor azt az egyértelmű döntést hozta korábban, hogy az előválasztás esetében csak egy zöld jelölt mögött tud felsorakozni, így a második fordulóban hivatalosan egyik jelöltet sem fogja támogatni" - áll az LMP közleményében.

 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatója a budapesti Kossuth téren, 2021.10.08.  Fotó: Adrián Zoltán/168)

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.