Már Frankfurtban van huszonhat Afganisztánból kimenekített magyar

További gépek indultak az országban tartózkodó többi magyarért, valamint szövetséges afgánokért.

2021. augusztus 19., 12:11

Szerző:

Csütörtök hajnalban megérkezett a németországi Frankfurtba az a huszonhat magyar állampolgár, akiket Afganisztánból menekítettek ki repülőgéppel – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Beszámolva, milyen nehézségeken kellett átmennie a magyar küldöttségnek a hazaszállítás kapcsán – írta az MTI.

Magyar Levente elmondta, a magyarok már biztonságban vannak, és valószínűleg csoportokban érkeznek Budapestre még csütörtökön. Szólt arról is, hogy csütörtök hajnalban felszálltak Magyarországról azok a repülőgépek, amelyek a még mindig Afganisztánban lévő magyar civilekért és azokért az afgánokért mennek, akik a magyar csapatokat korábban segítették "különböző minőségekben". A gépek Üzbegisztán érintésével érkezhetnek meg Kabulba.

„Nem volt egyszerű megszervezni az utat, hiszen nemcsak Kabulban vannak kaotikus állapotok, hanem az egész közép-ázsiai légtérre jellemző az, hogy ott tülekedik a fél világ, mindenki menekítené ki az állampolgárait”

– fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen járt közbe az üzbég miniszterelnök-helyettesnél, hogy soron kívül megkapják a magyar gépek az engedélyt, hogy Üzbegisztán légterén átrepülhessenek és üzemanyaghoz jussanak.

Magyar Levente nagy kérdésnek nevezte, hogy Kabulban milyen állapotok fogadják a magyar gépeket, és milyen ütemben tudják majd felvenni az utasokat, de – mint ígérte – mindent megtesznek, hogy a repülőgépek ne üresen legyenek kénytelen visszatérni Magyarországra. Hangsúlyozta, hogy Magyarország semmiféle „elosztási mechanizmusban" nem kíván részt venni az afganisztáni menekülthullám kapcsán. „A mi álláspontunk sziklaszilárd: ide senki nem jöhet, akit mi nem hagyunk jóvá, akit nem fogadunk be, és akit mi befogadunk azok kizárólag azok az afgán állampolgárok, akik a magyar csapatoknak valamilyen módon a segítségére voltak az elmúlt években” – emelte ki az államtitkár.

Kérdésre elmondta azt is, a mostani helyzet szerint akár néhány hét is rendelkezésre állhat, hogy a menekítési műveleteket elvégezzék, de ebben nem lehet bízni, így most a legfontosabb, hogy minél gyorsabban elszállítsák az ottrekedteket. Kérdéses az is, hogy az afgán civilek, akik ígéretet kaptak a távozásra, valóban eljutnak-e a kabuli repülőtérre. Egyelőre még a magyarok közül sem jutott el mindenki a kabuli légikikötőbe - tette hozzá Magyar Levente. A magyar repülőgépre felszálló afgánokat előzetesen a nemzetbiztonsági szakszolgálatok átvilágították, így olyan nem jöhet Magyarországra, akit „ne ismernénk", hiszen ezek az emberek éveken át dolgoztak a magyar csapatokkal – mondta az államtitkár.

(Kiemelt kép: Katonák segítenek beszállni az afgán fővárosból menekülő embereknek a spanyol légierő A400M-es katonai teherszállító repülőgépébe a kabuli repülőtéren 2021. augusztus 18-án. Fotó: Spanyol védelmi minisztérium/ MTI/ EPA-EFE)