Már az első trimeszterben szűrhető lehet a terhességi diabétesz

Elindult a szabadalmaztatási folyamata a terhességi diabétesz rendhagyó, első trimeszteri szűrését lehetővé módszernek. Első körben a Semmelweis Egyetemen gondozott kismamákon tervezik bevezetni a módszert, majd szélesebb körben is elérhetőévé tennék. 

 

2023. szeptember 12., 13:50

Szerző:

Magyarországon a várandósok 10 százalékát érinti a terhességi diabétesz, amelynek szűréseit a második trimeszter végén vagy a harmadik trimeszter elején végzik, de minél korábban merül fel a gyanú, annál hatékonyabban lehet megelőzni is – számol be a Telex.

A Semmelweis Egyetem közleménye a terhességi diabétesz megfelelő, korai előrejelzésére nem létezett eddig megfelelő módszer, most azonban

a Semmelweis és a Debreceni Egyetem munkatársai meg tudtak határozni olyan paramétereket, amelyek alapján közel 100 százalékos pontossággal megállapítható már az első trimeszter során, kinél alakul ki terhességi cukorbetegség.

A kutatás során 2500 terhes nő adatait, vér- és vizeletmintáit tartalmazó biobankjából származó mintákon végeztek méréseket, és nem csak a várandósságok kimeneteléről, hanem a gyermek és az édesanya későbbi egészségi állapotáról, betegségeiről is voltak adataik.

Végül öt marker – fruktózamin, suPAR, korizol, korizon, 11-deoxikortikoszteron – alkalmasnak bizonyult arra, hogy előrejelezze a problémát. A fentiekkel az eddigi legprecízebb előrejelzést tudják adni, „hasonlót, mint a terhességi magas vérnyomás kockázatbecslésére jelenleg forgalomban lévő módszer”, csakhogy ehhez nincs szükség speciális műszerre. A korai előrejelzés különösen fontos, mert a terhességi diabétesz egész életre kiható változásokat eredményezhet – mondják a kutatók.

 

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MAY / BSIP / BSIP via AFP)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.