Már a második bírósági ítélet mondja ki, hogy jogsértően működött a Mediaworks a Népszabadság bezárásakor

2017. november 13., 16:30

Szerző:

Már a második bírósági ítélet mondja ki, hogy jogsértően működött a Mediaworks a Népszabadság bezárásakor – áll a TASZ közleményében. Először 2016 novemberében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mondta ki első fokon, hogy jogszerűtlen volt a Népszabadság bezárása tavaly október 8-án, mert a Munka Törvénykönyve szerint a munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkáltatói intézkedést megelőzően legalább tizenöt nappal ki kell kérni az üzemi tanács véleményét. Ez pedig nem történt meg, így a Mediaworks jogsértést követett el, amikor előzetes értesítés nélkül megszüntette a napilapot. A perben a Mediaworks azzal védekezett, hogy a felügyelőbizottság döntött a megszüntetésről, az igazgatótanács csak végrehajtotta azt. A bíróság ezt az indoklást nem fogadta el, mert attól még, hogy a felügyelőbizottság ilyen utasítást is adott az igazgatótanácsnak, nem válik semmissé a tény, hogy a munkáltató törvényi kötelezettségének nem tett eleget. Az ügyet nem vitték másodfokra.

Most egy másik bíróság, a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága is kimondta, hogy jogszerűtlenül járt el a tulajdonos. A beadványt még tavaly nyújtotta be az üzemi tanács képviseletében, most született döntés az ügyben. A TASZ beadványa szerint a munkáltató nem biztosította a munkavállalók képviseletét a felügyelőbizottságban. Az üzemi tanácsban Danó Anna képviselte a munkavállalókat, de kifejezett kérése ellenére sem engedélyezték részvételét a felügyelőbizottság ülésein. A Cégbíróság kimondta, hogy a munkáltató jogszerűtlenül járt el, mert dolgozói képviselőnek is jelen kellett volna lennie a tárgyalásokon. A Mediaworks itt azzal védekezett, hogy a cég átalakulását követően megszűnt az üzemi tanács, ezzel a dolgozói képviselet jogosultsága is megszűnt. Itt azonban nem átalakulásról volt szó. A Cégbíróság kimondta, hogy az üzemi tanács jogszerűen működött tovább, Danó Annának részt kellett volna vennie a megbeszéléseken.

Az ügyet a felperesek nem viszik tovább, mert a bezúzott lapot már nem lehet visszaállítani. Lapunk kérdésére Danó Anna azt mondta, hogy nincs értelme folytatni az ügyet, visszacsinálni nem lehet. Arra jó, hogy elégtételt kaptunk – jegyezte meg keserűen Danó Anna.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.