Május 13-án találkozik Orbán Viktor Donald Trumppal

2019. május 2., 09:17

Szerző:

Csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalosan is bejelentést tett arról, amit a Direkt36 és z Átlátszó is megszellőztetett korábban, vagyis hogy az amerikai elnök washingtoni látogatásra hívta a magyar miniszterelnököt. A találkozó időpontja 2019. május 13., hétfő – derül ki Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár tweetjéből. A két politikus energiabiztonságról, védelmi együttműködésről, a kétoldalú kapcsolatokról és regionális biztonsági kérdésekről fog tárgyalni.

Ez az első alkalom, hogy Orbán és Trump kétoldalú találkozóra kerít sort. 2017. május 25-én, a NATO brüsszeli csúcsán már összefutottak, egy videó tanúsága szerint beszélgetésük közben  az amerikai elnök félre is lökte egy kicsit Dusko Markovic montenegrói kormányfőt.

A május 13-i washingtoni találkozóval az amerikaiak célja egyértelműen az, hogy ellensúlyozzák Vlagyimir Putyin Oroszországának a befolyását az Magyarországon. Erről Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is beszélt a február 11-i budapesti látogatásán.